Реклама
Начало Новини С тъканно инженерство отгледаха човешко ухо за трансплантации

С тъканно инженерство отгледаха човешко ухо за трансплантации

0
лаборатория изследвания
Реклама

Американски учени оповестиха, че са направили голяма крачка напред към отглеждане на цяло човешко ухо, ползвайки клетки на пациента, съобщи Би Би Си. Прибягвайки до нов метод на тьканно инженерство, те отгледали ухо, подобно на човешкото, въз основа на животинска тъкан. То притежава гъвкавостта на човешкото ухо, заявиха учени от Бостън, Масачузетс. Технологията може един ден да бъде използвана, за да се помогне на хора с деформирани уши.
Тъканното инженерство е медицинска област, при която органи заместители се създават в лабораторна среда, за да заменят увредени органи. Екипът от американски учени работи над създаване на „изкуствени“ живи уши, за да помогне на хора, които са родени с малформации на ушите или са ги загубили при инциденти или травми. Учените преди време отгледаха изкуствено ухо с размерите на бебешко у мишки.

Сега екипът отнел живи тъкани от крави и овце и ги отгледал върху гъвкаво титаново скеле с триизмерна форма на истинско човешко ухо. Скелето било имплантирано у плъх, чиято имунна система е потисната, за да позволи „израстването“ на ухото. „За пръв път отгледахме цяло човешко ухо у плъх, заяви ръководителят на изследването д-р Томас Сервантес. Постижението е значимо поради няколко причини – успяхме да съхраним формата на ухото след 12-седмичното му отглеждане у гризача и освен това запазихме гъвкавостта на хрущяла.“
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Royal Society Interface.

Свързани теми: Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Реклама

Деца оглушават и стават разсеяни заради третата сливица

Вярно ли е, че има различни видове отит?

Откъде е упоритият сърбеж в ухото?

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version