Реклама
Начало Новини Роботизирана коремна хирургия тръгна в Аджъбадем Сити Клиник

Роботизирана коремна хирургия тръгна в Аджъбадем Сити Клиник

0
Реклама

Роботизираната хирургия с апарата Да Винчи вече ще се прилага и за коремни операции в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Това съобщиха от лечебното заведение.

Първите три оперативни интервенции в областта на коремната хирургия вече са извършени успешно от сертифициран от Intuitive екип на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия. В началото на 2019 г. предстои да стартира същинската част от програмата за въвеждане на робот-асистирани интервенции в коремната хирургия. Предвижда се разширяване на обема дейности. По този начин ще е оперират още онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези.

Екипът, осъществил първите операции е в състав: проф. Кирил Драганов, дмн, д-р Анастазия Петреска, д-р Димитър Русенов, д-р Галя Ченгалова, д-р Елмира Даскалова и медицинските сестри Гергана Тунчева и Гергана Кленовска (на снимката).

Роботът позволява достъп до трудни места в корема

Реклама

операция с робот Да ВинчиРоботът Да Винчи позволява на хирурга достъп и до най-трудните и предизвикателни области в коремната кухина с изключителна прецизност и гъвкавост.

Роботизираната хирургия дава възможност за постигане на атравматичност – по-малки разрези и отвори на коремната стена, по-малка интраоперативна кръвозагуба, респ. намаляване на нуждата от кръвопреливане.

Не на последно място остава и козметичното предимство на метода – по-малки белези. Триизмерната визуализация на оперативното поле позволява на хирурга да вижда увеличени изображения в реално време в коремната кухина и дори и най-малките детайли от структурата на органите, кръвоносните съдове и нервите. Това означава по-детайлна, чиста видимост и точност при операцията.

Специализираните инструменти имат многократно по-голяма гъвкавост от човешката китка, а технологията изчиства движенията на хирурга от случайни потрепвания. Всичко това осигурява по-голяма прецизност и сигурност при операцията.

С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

Разрезите са много по-малки

Хирургия, която някога е изисквала големи разрези и дълготрайно възстановяване, сега може да се извърши през три или четири малки отвора и с технология, която осигурява максимална точност. Роботизираната хирургия дава предимства при работата на хирурга и позволява по-бързо възстановяване и връщане към обичайния стил и начин на живот на пациентите.

След гинекологията и урологията, въвеждането на роботизирана в коремна хирургия е нов етап в развитието на високотехнологичните оперативни техники в България. Предстоящото ново разширяване на обхвата на тази дейност и с гръдна хирургия превръща Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в най-големият център за роботизирана хирургия в страната и региона.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version