Реклама
Начало Новини Изненада: Рискът от рак при сенна хрема е с една трета по-нисък!

Изненада: Рискът от рак при сенна хрема е с една трета по-нисък!

0
Реклама

Рискът от развитие на рак на гърлото, хранопровода, маточната шийка и на сливиците при хора, които страдат от сенна хрема (алергия към полени) е с около една трета по-нисък в сравнение с хората без алергии. Данните са от Националния институт за рака на САЩ, които оповестиха изненадващите си изводи в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.  

Резултатите са от едно от най-големите проучвания в историята. Учените наблюдавали състоянието на почти 1,7 милиона души, които получили онкологична диагноза в периода от 1992 до 2013 г. Данните им били сравнени с информацията за стотици хиляди хора без рак. Освен това са включени и статистически данни за честотата на сенната хрема и в двете групи. Оказало се, че сред хората със сезонни алергии има значително по-малко пациенти с рак.

Сенната хрема кара имунната система да сканира непрекъснато тялото

упорита хрема алергия

Реклама

Обяснението на учените е, че сенната хрема е по-активна от другите алергични реакции. При хората, които са алергични към различни полени, имунната система непрекъснато “сканира” тялото за опасни елементи.

Така тя открива раковите клетки и ги унищожава, преди те да успеят да образуват истински тумор.

Въпреки ясната тенденция за връзка между двата типа заболявания, учените не могат да обяснят защо именно сенната хрема от всички алергии дава този ефект. Не е ясно установено и защо поленовата алергия намалява риска от някои видове рак, а не от други. 

Имунотерапия при рак на пикочния мехур и меланом

При поленова алергия се активира хистамин

При активиране на сенната хрема имунната система възприема безвредните полени от различни растения като заплаха и активира химическия хистамин, за да се опита да спаси организма от така възприетата заплаха. Повечето хора се борят с досадните за тях симптоми (течащ нос, парене в очите), като приемат антихистамини.

Тези лекарства намаляват ефектите на хистаминовия „прилив“, но докато трае сезонът на полените (главно през пролетта и лятото), имунната система остава в постоянна висока готовност, сканирайки тялото за подобни “заплахи”.

Според експертите това високо ниво на имунен надзор вероятно допринася за това, защитните сили на тялото да унищожават новосформирани ракови клетки, преди те да успеят да се закрепят.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Имунотерапията революционизира лечението на рака

На науката вече е известно, че имунната система може да унищожава раковите клетки. През последните години се работи усилено по създаване на лекарства, които увеличават способността на организма сам да се справи с туморните клетки. Някои от препаратите за имунотерапия вече са на пазара, макар те да не могат да се прилагат при абсолютно всички пациенти с тумори. Предварителни изследвания определят кой точно е подходящ, при кого може да се постигне ефект.

Засега учените не съветват хората със сенна хрема да зарежат лекарствата си, за да намалят риска от някои видове тумор. Проучването им обаче може да доведе до нови лечения, като например лекарства, които активират онези имунни клетки, които са извънредно активни при хората със сенна хрема.

„Използването на имунната система на организма за борба с рака вече революционизира лечението на пациентите“, коментира проф. Джеймс Спайсър, експерт по разработване на лекарства към Cancer Research UK. Той добави, че проучването на начина, по който хората развиват алергии, може да спомогне за включване на цяло ново семейство от имунни клетки за борба с рака.

Еозонофилите са повишени най-често заради алергия или инфекция

Еозинофилите също потискат раковите клетки

Междувременно учени от университета в Тел Авив, Израел, доказаха, че еозинофилите, които са вид имунни клетки, имат противоракови свойства.

Еозинофилите са белите кръвни клетки, борещи се с инфекциите. Смята се, че те са се развили в еволюцията за борба с паразитните инфекции. За съжаление те имат и негативен ефект върху организма – причиняват възпаление и подуване по цялото тяло по време на алергична реакция. Тя прилича на тази, наблюдавана при сенна хрема.

Чудехме се дали, след като еозинофилите са способни да убиват паразити, не биха могли да убият и туморните клетки“, коментира проф. Ариел Мунц от Колежа по медицина на Тел Авив.

При рак на червата еозинофилите спрели тумора

Екипът му проверил дали силата на еозинофилите може да бъде използвана за борба с рака. Направили експеримент при рак на червата, тъй като храносмилателната система е едно от местата, в които еозинофилите лесно се натрупват след освобождаването им от костния мозък, където се образуват.

Като първа стъпка те анализирали проби от рак на червата от 275 пациенти и открили, че колкото повече еозинофили имало до раковите клетки на тумора, толкова по-бавно нараствал той.

Във втората част от изследванията си учените открили, че излагането на по-високи нива на еозинофили води до унищожаване на туморите. За експеримента били използвани лабораторни  мишки. Израелските учени се надяват да започнат работа с фармацевтични компании за разработване на лечение, което да насочва еозинофилите да убиват тумори, без обаче да предизвикват нежелани алергични реакции.

Източник: „Дейли мейл“

Реклама

Exit mobile version