Реклама
Начало Новини Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер

Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер

0
Реклама
  • Повечето случаи на алцхаймер са заради нелекувани съдови заболявания
  • Новите лекарства са с антитела срещу протеиновата плака
  • Нови технологии предсказват болестта 20 г. по-рано

Фамилните случаи на алцхаймер са малко. Повечето хора се разболяват заради редица рискови фактори, свъързани с начина на живот. Това заяви проф. Бенгд Уинблад от Каролинска институт, Швеция, който е в изпълнителния комитет на Европейския консорциум за болестта на Алцхаймер (EADC). Изтъкнатият учен пристигна в София за годишната среща на организацията, която се провежда на 14-15 октомври в залата на БАН.

Столицата ни спечели домакинството в конкуренция с Глазгоу, Барселона и Виена. В консорциума участват 64 научни центрове от 24 страни. Представител за България е проф. Лъчезар Трайков от Катедрата по неврология към МУ София.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер
Лекарство за рак помага при алцхаймер
Учени лекуват алцхаймер с инжекция
Реклама

Рисковите фактори за алцхаймер са същите, като при сърдечно-съдовите заболявания, поясни шведският учен. Затова трябва да се работи активно с джипитата, които да препоръчват навременно лечение на преддиабетните състояния и на високото кръвно. Постижение за България е, от 2012 г. лекарствата за алцхаймер се реимбурсират на 50%, припомни проф. Трайков. По думите на проф. Уинблад в момента се разработват поне 100 нови молекули на лекарства за лечение на алцхаймер. Има големи надежди, че ще на пазара може да се появят нови медикаменти, които да помогнат в битката с деменциите, изтъкна той. Лекарствата, които се разработват в момента, са главно в две насоки – първата е създаване на антитела срещу протеините BETA A4, а втората – срещу протеините TAU, които са сочени за основните виновници за възникването на алцхаймер. Те образуват в мозъка протеинова плака, която предизвиква типичните прояви на болестта. Разбира се, не всички молекули, по които сега се работи, ще стигнат до пазара. Процесът минава през 4 фази, в които трябва да се докаже достатъчно висока ефективност без сериозни странични ефекти.

С модерните технологии от образната диагностика вече може да се предскаже болестта 20 г. преди първите й прояви, каза още проф. Уинблад. Тези изследвания като ПЕТ скенер, каквито вече се предлагат и в България, обаче са твърде скъпи, за да се използват масово. Те са подходящи по-скоро при съмнение за генетична обремененост – например когато един от родителите е починал рано от алцхаймер. В Стокхолм, където роф. Уинблад работи, пък е наложено като стандарт изследване на маркери от гръбначен ликвор, но практиката в отделните европейски страни е различна.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

Реклама

Exit mobile version