Реклама
Начало Новини Растително вещество може да замести статините

Растително вещество може да замести статините

0
зехтин маслини
Реклама

При храносмилането на животински продукти, които съдържат холин, лецитини карнитин, и разграждането им чрез бактериите в червата, се отделя триметиламиноксид (TMAO), който рязко повишава риска за атеросклероза, а оттам и за инфаркт, инсулт. Карнитинът се съдържа преди всичко в червеното месо и черния дроб, холинът и лецитинът – в говеждо, агнешко, дроб, жълтък и мазните млечни продукти.

Екип учени от Клиниката Кливланд откриха растителна субстанция, която потиска образуването на вредното вещество TMAO – 3,3-диметил-1-бутанол (DMB). Среща се в студенопресования зехтин от маслини и масло от гроздови семки, в оцета балсамико и червеното вино.

Учените проверили с експеримент как действа веществото. Хранили мишки в продължение на 16 седмици с богата на холин и карнитин продукти, които изстрелват нагоре стойностите на TMAO и ускоряват атеросклерозата.

Реклама

Половината от животните получили с водата и от растителното вещество. В резултат те показали по-ниски нива на TMAO в кръвта и по-рядко стигали до атеросклероза от първата група, която не приемала полезното вещество.

Успяхме да докажем, че повлияването на чревната флора е ефективен път да се противодейства на сърдечносъдовите заболявания, казват учените. Ефектът от растителното вещество е като на статините, които потискат синтеза на холестерол в човешките клетки.

При атеросклерозата – калциране на артериите, се получава стесняване на артериите чрез отлагане на мазнини от кръвта, кръвни съсиреци (тромби), съединителна тъкан и калк. Кръвта не може да циркулира както трябва и понякога съдовете дори се запушват напълно. Тогава има риск от инфаркт. Атеросклерозата засяга особено често по-възрастните. Липсата на движение и прекалено мазната храна също ускоряват заболяването.

Реклама

Exit mobile version