Реклама
Начало Новини Ракът на гърдата се зараждал още в пуберитета?

Ракът на гърдата се зараждал още в пуберитета?

0
мамография рак на гърдата
Реклама

Хиляди жени в Европа се разболяват всяка година от рак на гърдата. Затова учени от института „Хелмхолц“ в Мюнхен се заеха да отгледат в лаборатория жлезна тъкан от гърда, за да разберат по-добре възникването на рака. Първите наблюдения на отгледаната тъкан насочват към мисълта, че първите причини, свързани с възможното развитие по-късно на рака на гърдата, се появяват още през пуберитета. Надеждата на учените е скоро да могат да тестват и различни лекарства срещу рака на гърдата върху лабораторно отгледаната тъкан. „Стволовите клетки са напълно способни да се развият до пълноценна жлезна тъкан като тази в гърдата. Като в истинската гърда и в лабораторната тъкан се образуват млечни канали“, пояснява Кристина Шеел от екипа в Мюнхен. Любопитен факт е, че еластичността на гърдата влияе върху растежа на клетъчната култура. В по-твърдия гел клетките растели по-бързо, отколкото в по-мекия.

Развитието на клетките в гърдата през пуберитета има прилики с рака. Точно при младите жени ракът може да бъде много агресивен. С оглед на многото причини, които имат значение, е много трудно да бъде обяснено агресивното поведение на рака на гърдата, пояснява Шеел. Тя смята, че е много възможно още по време на пуберитета да се формират предшестващи форми на рака при младите жени. При рака размножаването на клетките е подобно като в пуберитета, само че излиза извън контрол. Гърдите се развиват най-много през пуберитета.

При развитието си жлезната тъкан расте в мастната тъкан подобно на инвазивен рак, но контролирано. Това е процес, който сега учените искат да възпроизведат в лаборатория, за да го проучат по-добре. В началото експериментът ще покаже как функционира нормалната гърда. Това е предпоставка, която ще помогне да се разбере как започва и протича болестта. Като следваща стъпка учените ще сложат и ракови клетки в гела, за да видят как се развиват те спрямо останалата тъкан.

Реклама

Източник: Die Welt

 

Реклама

Exit mobile version