сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзненада: Юношеството продължава до 25 г.!

Изненада: Юношеството продължава до 25 г.!

  • Идеята, че човек става възрастен на 18 г., не съответства на реалността
  • До 30 г. се променя начинът на разсъждение и емоционалност
  • Виновна била зависимостта от родителите

Юношеството завършва чак на 25 г. – това става ясно от новите гайдлайнс – правила за работа на британските психолози, предаде Би Би Си. По думите на детския специалист Лаверн Антробус идеята, че човек става възрастен на 18 г. не съответства на реалността. По-рано се смятало, че мозъкът е напълно формиран още в ранното юношество. На практика обаче развитието му продължава до 25-30 г.

До тази възраст схемите за обработка на информацията в мозъка се променят значително. Това е важно от гледна точка на разсъжденията, самооценката, планирането, решаването на проблеми и разбирането. Най-важните промени се осъществяват в префронталната кора на мозъка. Психолозите разграничават три стадия при подрастващите: начален – от 12 до 14 г., промеждутъчен – от 15 до 17 г. и късен – над 18 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Децата не са мързеливи, просто… пестят енергия за растежа
През пуберитета имунитетът отново създава проблеми
Магнезият е по-важен за детските кости, отколкото калцият

Изследванията на мозъка показали, че когнитивното развитие продължава дори в късното юношество според новата класация. Докато префронталната кора на мозъка не се сформира напълно, емоционалната зрялост на човека, неговата самооценка и способност за съждения се променят. Паралелно с това се осъществяват и хормонални промени. Има обаче и специалисти, които смятат описаните особености на развитието за част от културата на инфантилизма. Хората зависят от родителите си по социални и културни причини. Трудно преминават към отговорностите на възрастния човек в обществото. Ярък пример според тях са многото хора в зряла възраст, които гледат детски анимационни филми.

СНИМКА: АРХИВ

Източник: Би Би Си

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -