Реклама
Начало Новини Психичните травми водят до повишен риск от тромби

Психичните травми водят до повишен риск от тромби

0
депресия
Реклама

Има нови доказателства, че душевните проблеми могат да доведат до здравословни. Проучване показа, че жените с психотравма или симптоми на пост-травматично стресово разстройство са изложени на повишен риск от венозен тромбемболизъм, констатират учени от Харвардския университет, става ясно от прессъобщение на престижното учебно заведение. Венозният тромбемболизъм е заболяване, при което се образуват кръвни съсиреци (тромби).

От предишни изследвания е известно, че противозачатъчните хапчета или хормонално-заместителната терапия са повишен риск. Освен това венозният тромбемболизъм е свързан с депресия. В новото проучване са анализирани данните на 49 296 жени.

Приблизително 35 000 от участниците в началото на изследването заявили, че са преживели травматично събитие. Около 9000 жени имат поне един от симптомите на пост-травматично стресово разстройство. При 960 по време на изследването се появили тромби. Интересна се оказала тази връзка: при хората с най-голям брой симптоми на пост-травматично стресово разстройство рискът от тромби бил най-голям. Експертите взели под внимание и други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите.

Реклама

Exit mobile version