Реклама
Начало Новини Пробиотици облекчават симптомите на сенна хрема

Пробиотици облекчават симптомите на сенна хрема

0
алергия alergia сенна хрема
Реклама

Комбинация от пробиотици е в състояние да намали проявата на неприятни симптоми, свързани със сезонните алергии (сенна хрема). Важното е да се приемат по време сезона, когато настъпват острите симптоми. Това съобщават учени от Университета на Флорида, цитирани от News-medical.net.

Известно е, че

пробиотиците могат да регулират имунния отговор на организма към алергени

Проблемът е, че не всички пробиотици вършат работа за таза цел. Учените обаче успели да намерят точната комбинация от лактобацили и бифидобактерии. Експертите поясняват, че тя вероятно работи като увеличава концентрацията на имунните регулаторни Т-клетки. Точно този факт подобрява толерантността на отбранителните сили към алергените. Алергията представлява свръхактивна реакция на имунната система към безобидни за организма външни дразнители – полени на растения, домашен прах, животински косми и др.

Реклама

Комбинацията от пробиотици била тествана върху 173 доброволци със сезонни алергии. Хората били разделени на две групи. Първата група вземала пробиотици, а втората – плацебо (хапче, което не съдържа активна субстанция). В продължение на осем седмици експертите проследявали състоянието на доброволците. В допълнение се извършвало изследване на проби изпражнения, които трябвало да покажат дали микрофлората се променя.

Крайният ефект бил обнадеждаващ. Първата група, която пиела пробиотици, започнала да се чувства много по-добре. Микрофлората им се променила. Като недостатък експертите отбелязват, че сред доброволците не е имало хора с тежки алергии, а само с умерено изразени симптоми.

Алергиите влошават качеството на живот

Сезонните алергии (сенна хрема), свързани с цъфтежа на различни растения и дървета, се сериозен проблем за все повече хора. Тя влошава съня, а оттам и продуктивността в училище или на работа, може да създаде допълнителен стрес или конфузни моменти за потърпевшите. Учените не съветват в никакъв случай пациентите да преустановяват предписаните им лекарства. Облекчаването на симптомите с алтернативни средства обаче може да намали риска от странични ефекти на медикаментите. Най-честите са сухота в устата и сънливост.

Източник: NewMedicalNet

Реклама

Exit mobile version