Реклама
Начало Новини При мигрена с аура трябва да се вземат статини

При мигрена с аура трябва да се вземат статини

0
Реклама

Хората, които страдат от чести пристъпи на мигрена с аура, трябва да приемат статини за намаляване на риска от инсулт. Това е заключението на учени от Центъра „Сейнт Томас“ в Ексетър, Великобритания.

Според тях всички над 55-годишна възраст, които имат болезнена мигрена трябва редовно да приемат от медикаментите, които са утвърдена терапия при висок холестерол, тъй като са изправени пред по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. Учените настояват показанията за приложение на статините в листовката да се допълнят и за пациенти, които страдат от мигрена с аура.

При този тип мигрена хората има предупредителни сигнали преди настъпване на тежкото – виждат светкавици и усещат изтръпване. В момента лекарите предписват лекарства за понижаване на холестерола само при пациенти, при които рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания през следващите десет години се е увеличил средно с 10%.

Реклама

Според авторите, много здрави хора не попадат в групата за показанията на статините, тъй като рискът от мигрена не се отчита при тях. От друга страна този тип главоболие е доста разпространена, тя се натъква на всяка пета жена и за всеки 15-ти мъж. Едва около 30% от тези пациенти обаче имат мигрена с аура.

Има проучвания, че хората с мигрена с аура са застрашени два пъти повече от исхемичен инсулт – запушване на кръвоносните съдове на мозъка от тромб. Масовата употреба на статини за профилактика на сърдечно-съдови заболявания през последните 10 години убедително доказва ползата от тях, допълват учените.

Мащабен скорошен анализ показал, че жертвите на мигрена с аура имат значителен риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване, което не се наблюдава при пациенти с нормална мигрена. Все още остава загадка какъв е основният механизъм на връзката между двете неща, но зависимостта е ясна.

Източник: The Thelepraph

Реклама

Exit mobile version