Реклама
Начало Новини Посочиха кои групи лекарства действат срещу мигрената

Посочиха кои групи лекарства действат срещу мигрената

0
главоболие мигрена
Реклама

Ново проучване посочва кои са най-добрите лекарства срещу мигрена, съобщава специализираният сайт WebMD. Експертите направили оценка на на най-новата научна литература и заключили, че има известен брой класове медикаменти, които могат доста успешно да се прилагат срещу акутна (нехронична) мигрена.

Те включват триптани дихидроерготамини (DHE) и много нестероидни противовъзпалителни хапчета като аспирин, ибупрофен и напроксен. В списъка за борба с упорито главоболие влиза също спрея за нос буторфанол (butorphanol), а също и комбинацията от медикаменти суматриптан/напроксен и ацетаминофен/аспирин/кафеин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Реклама

Мигрена и световъртеж – симптоми при чувствителност към глутена

Спрей за нос ще носи светкавично облекчение при мигрена 

Мигрената може да увреди трайно мозъка 

Банани спасяват жена от мигрената

Много други лекарства учените определят като „вероятно ефективни“. Пълният им доклад е публикуван в януарския брой на списанието Headache. Мощни опиоиди срещу болката като буторфанол, кодеин/ацетаминофен и трамадол/ ацетаминофен с голяма вероятност може да помогнат при мигрена, но експертите предупреждават те да не се използват много често. Целта на проучването е да формира нови правила за лечение на този вид заболявания, които се издават от Американското дружество по главоболието (American Headache Society).

Надяваме се, че тази оценка на ефективността на наличните в момента медикаменти срещу мигрена ще помогне на пациентите и на техните лекари да изберат най-подходящото за тях лечение, казва един от авторите на проучването проф. Стивън Силберстейн, невролог и директор на Центъра по главоболието към Университета „Томас Джеферсън“ на Филаделфия. Избирайки терапия за пациентите си, докторите трябва да съобразяват възможните ползи и странични ефекти, казва ученият. Само в САЩ упоритото главоболие измъчва около 36 млн. души.

Източник: WebMD

Реклама

Exit mobile version