Реклама
Начало Новини Подготвят революционна терапия срещу диабет

Подготвят революционна терапия срещу диабет

0
захарен диабет
Реклама

Британски специалисти от Оксфордския университет идентифицираха един единствен ген с мутация, който предизвиква повишена чувствителност към инсулина. По думите им сега вече може да се мисли за ново лекарство срещу диабета, предаде агенция „Синхуа“.

Мутацията в гена PTEN е способна да увеличи чувствителността към хормона, който играе ключова роля за възникването на захарната болест. Инсулиновата резистентност е основната черта на диабет тип 2, известен още като старчески.

Клетките на задстомашната жлеза може да изработват много инсулин, но организмът не реагира спрямо него. Ако може да бъде пресъздадена генетичната особеност, която води до противоположния ефект, означава реално да бъде създадено лекарство за инсулинова невъзприемчивост.

Реклама

Учените били подтикнати да направят откритието си, след като наблюдавали пациенти със синдрома на Коуден. Тези болни имали повишена чувствителност към инсулина. Има обаче един проблем, който трябва да бъде решен, преди да се пристъпи към създаване на новата терапия – мутацията в гена PTEN давала не само повишена чувствителност, а носела и определен риск за здравето на човека – по-конкретно от затлъстяване и рак.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version