Реклама
Начало Новини Пестиците може да са причина за ендометриозата

Пестиците може да са причина за ендометриозата

0
преглед гинеколог цитонамазка
Реклама

Ендометриозата може да бъде предизвикана от контакт с пестициди, съобщи Medical News Today. Заболяването се установява при всяка десета жена в репродуктивна възраст. Два хлорорганични пестицида повишават риска за него, установиха експерти от института за изследване на рака „Фред Хътчисън“. Ендометриозата се развива, когато ендометриалните клетки, които обикновено се намират от вътрешната стена на матката, започват да се развиват на други места, където не трябва.

Вследствие се развива възпаление, има силни болки и риск от безплодие. Ендометриозата зависи от естрогена. Затова учените се насочили към съединения в окръжаващата ни среда, които притежават свойства, подобни на естрогена. Пестицидът ДДТ е едно от най-разпространените хлорорганични съединения. В миналото той се прилагаше широко за обработване на селскостопанската продукция.

Въпреки че в САЩ той вече е забранен, съединението се среща в околната среда и до ден днешен. Замърсяването с тях остава до известна степен. Изводите на американските учени сочат, че хората на практика всеки ден се срещат с тези забранени вече вещества.

Реклама

За проучването специалистите анализирали връзката между химикалите и ендометриозата. Изследвали 248 жени, получили диагнозата неотдавна, и 538 здрави участнички в ролята на контролна група. Жените, които по-често имали контакт с пестициди, бета-хексахлорциклогексан и мирексом, имали ендометриоза с 30-70% по-често от останалите.

Лабораторни изследвания на човешка тъкан доказали, че пестицидите имат свойствата на естрогена и влияят негативно на репродуктивната система. Имали способността да променят клетките на матката, яйчниците и отделянето на хормони.

Реклама

Exit mobile version