Реклама
Начало Новини Откритие: Туморите на мозъка се хранят с мазнини, не със захар

Откритие: Туморите на мозъка се хранят с мазнини, не със захар

0
Реклама

Ново откритие преобръща представата за физиологията на мозъчните тумори и може да положи началото на иновативни терапии. Досега се смяташе, че ракът на мозъка се нуждае главно от захар, за да расте, пише британският в. Independent. Проучването, оповестено сега обаче показва, че туморните клетки всъщност се нуждаят от мазнини, за да растат.

Експертите изследвали туморна тъкан на пациенти, страдащи от глиом, който е бил опериран. Паралелно учените направили проучване и върху мишки с болестта. Така открили, че глиомите растат по-бавно, когато се третират с етомоксир – лекарство, което пречи на клетките да произвеждат енергия от мастни киселини. Логично възниква въпросът дали ако пациентите с глиом намалят мазнините в храната си, това ще се отрази на болестта им. Експертите обаче все още нямат отговор на този въпрос, необходими са още проучвания, за да се изясни връзката между диетата и растежа на тумора.

Ето и още един интересен факт във връзка с туморите на мозъка: по-високото образование увеличава риска от мозъчни тумори. Учените установили, че при мъжете с бакалавърска степен вероятността от развитие на един от най-често срещаните мозъчни тумори, глиом, е с 19% по-висок, отколкото сред тези, който са приключили с ученето на 16 г. При жените с висше образование глиомът се среща с 23% по-често, и менингиомите (тумори, които растат от клетките на твърдата мозъчна обвивка) с 16% по-често от жените с по-ниски нива на образование.

Реклама

Exit mobile version