Реклама
Начало Новини Откритие: Лекарство за остеопороза помага при рак на белия дроб

Откритие: Лекарство за остеопороза помага при рак на белия дроб

0
рак на белия дроб
Реклама

Учени в Австрия откриха, че женските полови хормони влияят за рака на белия дроб. В хода на проучването също така станало ясно, че лекарство, което сега се прилага срещу остеопороза и се тества клинично за рак на гърдата, може да помогне и при определени карциноми на белия дроб.

Научната работа е на експерти от Института по молекулярна биотехнология във Виена.

Сложни причини определят появата на рака на белия дроб

Пушенето се сочи като причина №1 за възникване на различни видове рак още от 50-те години на миналия век. Токсичните и канцерогенни вещества в цигарения дим увреждат преди всичко клетките на белия дроб, които са в директен контакт с тях при вдишване. Ракът на белия дроб обаче е доста сложно, комплексно заболяване. То се развива на базата на комбинация от генетично предразположение и влияние на различни фактори от околната среда.

Реклама

Проучванията сочат, че жените са по-уязвими за рак на белия дроб от мъжете. Освен това белодробният карцином се развива по-агресивно при нежния пол. Досега обаче учените не бяха открили фактори, които влияят за отключване на заболяването и които са свързани с определен пол. Точно тази връзка сега бе изяснена от екипа на директора на Института по молекулярна биотехнология във Виена Йозеф Пенингер.

Сигнални пътища, виновни за остеопорозата, влияят и за появата на тумори

Два вида протеини – RANK и RANKL, са отговорни за постоянния баланс между разграждане и съграждане на костна тъкан. Този механизъм на обмяната на веществата в костите се управлява от женските полови хормони. Известно е, че той играе роля и за нормалната физиология на гърдите при жената. Има влияние и за появата на рака на гърдата. Според новото проучване системата RANK/RANKL се оказва ключов играч и при възникването на рака на белия дроб. Австрийският екип е описал работата си в статия за специализираното списание Genes and Development.

Една от особено агресивните форми на рака на белия дроб е аденокарциномът. Учените от Виена установили, че при него познатият сигнален път на RANK/RANKL е активен и спомага за бързото нарастване на тумора. Двата протеина действат като един вид “усилвател”, особено за стволовите ракови клетки в белия дроб.

Денозумаб забавя агресивния рак на белия дроб

Откритието на учените обаче стига по-далеч. Те доказали, че вече регистрирано и използвано при остеопороза лекарство с активното вещество денозумаб, което блокира RANK, значително забавя хода на агресивния рак на белия дроб. Тези изводи могат да се използват за нови терапевтични възможности при този вид тумори, убедени са учените.

Невероятно е колко дълбоки и тайнствени са сигналните пътища в човешкия организъм, казва Пенингер. Първо успяхме да изясним механизмите на остеопорозата с помощта на RANK/RANKL, след това разгадахме хормонозависимия рак на гърдата, а сега стигнахме чак до рака на белия дроб, обобщава той.

Оригинална публикация: „RANK rewires energy homeostasis in lung cancer cells and drives primary lung cancer“, Genes & Development, doi/10.1101/gad.304162.117.)

Реклама

Exit mobile version