Реклама
Начало Новини Откритие: Кожата влияе на кръвното налягане

Откритие: Кожата влияе на кръвното налягане

0
високо кръвно хипертония
Реклама

Кожата участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечната честота, установиха учени. Като основни фактори за хипертонията по правило се посочват обездвижването, неправилното хранене и други грешки в начина на живот. Високо кръвно може да доведе до сърдечно-съдово заболяване, което да завърши с инсулт или инфаркт. Затова по-доброто разбиране на първопричините, довели до него е много важно за правилното лечение. Ново проучване сега разкрива, че кожата също играе роля в регулирането на кръвното, изтъква проф. Рандал Джонсън от Университета в Кеймбридж, съавтор на проучването.

Вижте още: Високо кръвно може да е заради хормоните, лечението е друго

Основни причини за високото кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

Реклама

Кислородният глад води до повишаване на притока кръв към кожата

Предишни изследвания показаха, че в условия на кислороден глад потокът на кръв към тъканите се увеличава, а оттам и налягането. Процесът е свързан с наличието на вид протеини, наречени HIF. В новото проучване проф. Джонсън и колегите му потърсили отговор именно на този въпрос – как кислородният глад влияе върху кръвообращението в кожата и дали това не се отразява на кръвното налягане в организма.

Учените извършили проучване върху генетично модифицирани мишки. Гризачите били поставени в условия на кислороден глад (хипоксия). Целта била да се сравни реакцията на здравите мишки в сравнение с тези, при които липсват един от двата протеина – HIF-1a или HIF-2a. При гризачите с липсващи протеини реакцията в условията на кислороден глад била бурна. Повишили се сърдечният ритъм, кръвното налягане, а също и температурата на кожата. Нивото им на физическа активност паднало.

При здравия организъм кръвното се нормализирало след 48 часа

Реакцията в условия на кислороден глад при здравите мишки (които нямали липса на HIF протеини) се оказала по-сложна, отколкото се предполагало. През първите десет минути сърдечната честота и артериалното налягане се увеличили. След това (за период до 36 часа), кръвното налягане и сърдечната честота паднали под нормата. Приблизително след 48 часа в кислороден глад сърдечната честота и кръвното налягане се нормализирали.

“Ниските нива на кислород в околната среда – временни или постоянни, са често срещани и могат да се свържат с фактори като пушене или наднормено тегло. Надяваме се, че нашето проучване ще помогне за по-доброто разбиране как тялото ни отговаря на такива условия. Как тези условия повишават риска или дори причиняват хипертонията”, обобщава проф. Ендрю Каубърн, също от Кеймбридж.

Източник: medicalnewstoday.com

Реклама

Exit mobile version