Реклама
Начало Новини Откриха кое отключва рака на дебелото черво

Откриха кое отключва рака на дебелото черво

0
лаборатория изследвания
Реклама

Как започва ракът на дебелото черво? Австралийски учени от Центъра за рака „Питър Маккълъм“ смятат, че са намерили отговор на този въпрос, съобщава Sydney Morning Herald. Имат и обяснение как туморът развива резистентност към лекарствата. Разработката им може да помогне за усъвършенстване на химиотерапията.

Схемата се отнася до 85% от всички тумори при хора, които се разболяват не заради генетично предразположение, а по други причини. Основното откритие на учените е, че при онкоболните не работят две защитни „спирачни“ системи на клетъчно ниво, които пазят клетките от израждане. Точно това става причина за възникването и ускорява развитието на болестта, макар че в началото липсват симптоми. Известно е, че хромозомите в клетките на рака на дебелото черво са нестабилни. Тяхното поведение е трудно да се предскаже, а оттам и ефективно да се лекува. Сега учените разбрали как се заражда тази нестабилност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хапчета за артрит и псориазис ефективни при 80% от рака на дебелото черво 
Какво да ядем, за да се предпазим от рак
Лютото чили пази от рак на дебелото черво
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво 
Гроздовите семки увеличават ефекта от химиотерапията

Те сравнили клетки от около 600 пациенти с колоректален карцином и ги сравнили с тестови проби и животински модели. Именно така окрили нарушението на „двойната спирачка“, което провокирало хаос при хромозомите. Патологичните промени след това настъпвали бързо – само за няколко дни.

Реклама

Източник: Sydney Morning Herald

Реклама

Exit mobile version