Реклама
Начало Новини Откриха генни аномалии, свързани с тумори в мозъка

Откриха генни аномалии, свързани с тумори в мозъка

0
Реклама

Учени идентифицираха генни аномалии в нелечими злокачествени тумори на мозъка на деца, а това дава надежди, че ще бъде разработено лечение срещу заболяването, сочат резултатите от изследване, цитирани от агенция Франс прес.

Открити са мутации на гена ACVR1 в злокачествени тумори на мозъка, известни като глиоми на мозъчния ствол. За пръв път подобни мутации са идентифицирани в раково образувание. Мутиралият ген е нова терапевтична мишена, за която в момента се разработват лекарства, увериха авторите на изследването Жак Грил от института „Густав Руси“ във Франция и Крие Джоунс от Института за онкологични изследвания в Лондон.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Световъртежът обикновено се появява на средна възраст, има много причини
Алергията пази от тумор в мозъка
„Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори
Уникална ваксина срещу тумор в мозъка за първи път у нас

Този вид глиоми се появяват на мястото на свързване на централния с гръбначния мозък и не може да се оперират. Единственото лечение е радиотерапията, но резултатите от нея нямат продължителен ефект – повечето деца умират две години след появата на болестта, а много деца оцеляват по-малко от година. Същите мутации са открити и при появата на много рядко генетично заболяване, известно като синдром на каменния човек. То е свързано с бавно превръщане на мускули и сухожилия в кости.

Реклама

Лечение, което взема за мишена гена ACVR1, би могло да се използва срещу глиоми на мозъчния ствол и синдрома на каменния човек. Въпросните мутации водят до анормално производство на протеин на повърхността на ракови клетки. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Реклама

Exit mobile version