Реклама
Начало Новини Обикновените орехи пазят от рак на дебелото черво

Обикновените орехи пазят от рак на дебелото черво

0
Реклама

Екип от изследователи от лабораторията на геномна медицина „Джаксън“ установил, че консумацията на орехи влияе толкова добре на чревната микрофлора, че намалява вероятността от рак на дебелото черво. Проучването е публикувано в списание Cancer Prevention Research.

30 г орехи на ден са достатъчни

рак на дебело червоУчените открили, че ако мишки консумират 7-10,5 процента от храната си под формата на орехи, вероятността от рак на дебелото черво при тях значително намалява. Ефектът бил най-силно изразен при мъжките мишки. Те развивали 2,3 пъти по-малко тумори, ако изяждали дневно от ядките количество, което при човека би се равнявало на 30 грама.

Орехите неведнъж досега са били изтъквани като ценна храна. Те съдържат полиненаситени мастни киселини, омега-3, омега-6 мастни киселини и витамин Е, известен със своите противоракови свойства. Проучванията показват, че орехите също така могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания, свързани с диетата и начина на живот, пазят от диабет, сърдечно-съдови заболявания и неврологични заболявания.

Проучване потвърдило защитния ефект на орехите

Реклама

Учените проверили ефекта от орехите при две групи мишки. Първата била хранена със стандартна лабораторна храна, а втората  – с обичайната за американците храна. От всяка група била излъчена подгрупа, чието меню било допълнено с орехи. Резултатите показали, че за мишките, които изяждали обичайната храна за хората, но допълнена с ядки, има най-малка вероятност да развият рак на дебелото черво.

Изследователите анализирали състава на чревната микрофлора при животните и установили, че орехите действат като пробиотици, консумацията им води до размножаване на полезните бактерии в червата, които пазят от рак на дебелото черво. Някои от тези микроорганизми преработват фибрите като в този процес се образуват съединения с противовъзпалителни и противоракови свойства. Все пак учените казват, че преди да препоръчат категорично орехите като храна за профилактика на рака, трябва допълнително да се проучи влиянието им върху човешкото тяло.

 

Реклама

Exit mobile version