Реклама
Начало Новини Комбинация от обезболяващи и сънотворни може да е опасна за живота

Комбинация от обезболяващи и сънотворни може да е опасна за живота

0
хапчета лекарства
Реклама

Комбинация от обезболяващи и сънотворни може да е опасна за живота. Честата употреба на такива медикаменти води до пристрастяване, а оттам нараства и рискът от свръхдоза, без човек да се усети. Една трета от спешните случаи на пациенти със свръхдоза аналгетици е свързана и с употребата на бензодиазепини (най-популярните сънотворни). Това съобщават учени от Станфорд, които смятат, че едновременната употреба на двата вида медикаменти е свързана с по-голям риск за живота като цяло.

Всеки трети със свръхдоза от обезболяващи е вземал и сънотворни

Проучването, публикувано през март 2018 г. в BMJ, показва, че близо 30% от случаите на фатално предозиране с опиоидни аналгетици в САЩ е свързано и с бензодиазепини, използвани широко за лечение на тревожност и проблеми със съня.

Анализите показали, че лекарите все повече предписват двата вида лекарства и то по едно и също време. Нещо повече – за периода от 2001 до 2013 г. предписването на сънотворни и обезболяващи се е увеличило с 80%.

Реклама

Водещ автор на изследването е анестезиологът от Станфорд д-р Ерик Сън, а старши автор е д-р Шон Маккей, ръководител на звеното за медицина на болката.

„Добре известно е, че предписването на обезболяващи и бензодиазепин заедно е потенциално рисковано“, казва д-р Сън. „Една от целите на доклада бе да видим до каква степен това все още се случва въпреки фактите. За съжаление открихме, че дори има ръст с течение на времето.”

80% ръст в изписването на двете лекарства заедно

В проучването на Станфорд участвали над 300 000 частно осигурени лица на възраст между 18 и 64 години, на които са предписвани обезболяващи и бензодиазепин. През 2001 г. хората, които пият и от двата вида лекарства, са 9%, а през 2013 г. са 17%. Това е ръст от 80%, изтъкват учените. Увеличението е главно при хора, които са прибягвали до комбинацията в конкретни ситуации, а не за хронични заболявания.  

Едновременната употреба на двете лекарства е свързана с значително по-висок риск за възникване на спешна ситуация или постъпване в болница, заключават учените след анализа на данните от 300 000 пациенти. Става дума за проучване на базата на наблюдения, така че не може да се каже с категоричност какви са причините тези пациенти да попаднат в спешното. Но ако наистина комбинацията от сънотворни и опиоидни аналгетици е причината, то има начин да се намали риска за пациентите с 15%, твърдят авторите. Става дума лекарите да бъдат убедени да не предписват заедно двете групи лекарства с помощта на целенасочена правителствена политика.

Авторите предлагат още образователни програми и материали, които да се разпространяват в болници и клиники. Целта е да се намали употребата на опиоиди за хронична болка.

Източник: stanford.edu

Реклама

Exit mobile version