петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНямало данни фирми да дават подаръци на лекари над 40 лв.

Нямало данни фирми да дават подаръци на лекари над 40 лв.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM ) не разполага с данни лекари да са получавали подаръци на стойност над позволените 40 лв., съобщи пред журналисти вчера директорът й Деян Денев. Ограничението е вписано в етичния кодекс, който е задължителен за членовете на асоциацията. Друго правило предвижда един лекар да може да получава до два броя лекарствени мостри от най-малките опаковки и то само до 4 г., след като е поискал първата.

Етичната комисия при ARPharM вече ще може да се самосезира при нарушения на кодекса, извършени от фирмите. До момента тя можеше да се задейства само при постъпила жалба, придружена със съответните доказателства. След поправките в кодекса това ще е възможно и при постъпване на сигнал или при публикация в медиите например. Целта е да се засили саморегулацията на иновативните фармацевтични компании у нас, подчерта Ричард Бергщрьом, директор на Европейската федерация на фармацевтичната индустрия и фармацевтичните производители. Така ще се гарантира пълна прозрачност в отношенията с медицинските специалисти, а пациентите ще бъдат спокойни, че докторите предписват лекарствата според конкретните оплаквания, а не повлияни от нерегламентирани стимули. Етичната комисия на ARPharM съществува от 5 г. За този период са разгледани над 25 жалби, свързани с неправомерна реклама на лекарствени продукти, допълни Денев. Възможностите за санкции на провинилите се са две – разгласяване и парична глоба. В повечето случаи фирмите бързо реагирали и изтегляли спорните рекламни материали, увери той.

ARPharM ще поддържа и публичен регистър на конгреси, семинари и други мероприятия за медицински специалисти, който ще сигнализира за евентуални несъответствия на програмата с етичния кодекс. Той не допуска такива събития да се правят в курорти като например остров Родос или на Хаваите, а също и да се поемат разходите на съпрузите. „Искаме да сме сигурни, че компаниите, членуващи в асоциацията, ще подпомагат провеждането само на такива събития, които имат стриктно научна и образователна цел. Ние информираме лекарите отговорно, за да могат те безпристрастно да изберат най-подходящото лечение за пациента“, заяви д-р Нели Огнянова, член на УС на асоциацията. Европейската Федерация на Фармацевтичните Индустрии и Асоциации вече има такъв регистър (www.e4ethics-efpia.com ), с който компаниите са длъжни да се консултират преди да вземат решение за подпомагане на международно събитие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -