Реклама
Начало Новини Ново: микроинсулти отключват паркинсон

Ново: микроинсулти отключват паркинсон

0
Реклама

Паркинсонът възниква заради микроинсулти, съобщиха учени от университета в Манчестър. Треперенето на ръцете и тялото връхлитат сякаш изневиделица пациентите. Новата хипотеза хвърля повече светлина върху процесите в мозъка, които водят до възникването на болестта.

Тежките инсулти обикновено се проявяват външно – парализа на част от лицето, ръката, затруднения в говора. За разлика от тях, при малките човек може да не усети нищо. Настъпват след като тромб запуши малък съд в мозъка за кратко време. Засегнатият участък обикновено е не е голям.

Реклама

Може ли паркинсон да се излекува напълно

Микроинсултът обаче може да има трайни последици след време – нервните клетки, които произвеждат допамин, загиват. Те обаче са важни за финото координиране на движенията и така възниква паркинсона. В момента учените още не са успели да изяснят точно по какви причини умират нервни клетки, които не са на мястото на самия инсулт в мозъка. Има предположения, че са виновни възрастта и оксидативният стрес.

Учените проверили хипотезата си върху мишки. Предизвикали лек инсулт при тях, а 6-7- дни по-късно проверили какво се е случило. Изненадало ги, че освен клетки в засегнатата област са загинали и други в област, където се произвежда допамин. Имало и възпалителни процеси. Известно е, че те са много вредни за мозъка, коментират учените. Те обаче признават, че не са очаквали ефектът от инсулта да се пренесе и върху отдалечен участък.

Изводът е, че на пациенти с инсулт трябва да се дават и противовъзпалителни медикамети. Те биха могли да забавят или дори предотвратят появата на паркинсон, убедени са в Манчестър.

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version