Реклама
Начало Новини Ново хапче за диабет сваля риска от инсулт и инфаркт

Ново хапче за диабет сваля риска от инсулт и инфаркт

0
диабет инсулинова резистентност
Реклама

Ново лекарство за диабет намалява с 14% сърдечносъдовия риск, когато се добави към вече назначената терапия, съобщи проф. Цветалина Танкова, шеф на Клиниката по диабетология в Специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ в София. Две трети от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания и досега лекарите не са разполагали с лекарство, което да може да намали риска. Само наличието на диабет удвоява риска от смъртност. Ако човекът освен това вече е претърпял и инфаркт, рискът скача 4 пъти в сравнение със здравите хора. Само диабетът намалява живота на хората с 6 г., а диабет и инфаркт – с 12 г., посочва проф. Танкова. Диабетът е почти равен по риск с инфаркт на миокарда. Въпреки че тип 2 се е превърнал в една от епидемиите на съвремието, близо половината болни не подозират за диагнозата си. Често те разбират, че страдат от диабет едва след първия инфаркт.

„Преди години науката смята, че проблеми в работата на панкреаса и дефекти в механизма на работа на инсулина са единствените причини за захарната болест. Вече се знае, че много органи и системи допринасят за развитието на захарната болест – червата, бъбреците, мастната тъкан, мускулите, черния дроб и панкреаса“, казва още проф. Танкова. Оказва се, че бъбрекът участва много активно във възникването на диабета. Хората с тази болест усвояват през бъбреците си повече захар и по този начин се стига до по-високи нива на кръвната захар.

Захарта в организма идва от храната и от черния дроб, който също я произвежда. Тя се филтрира и попада в урината. Когато попада в нея, 100% от нея се връща обратно в организма, за да може да отиде до мозъка и другите органи. Това е нормално циркулиране на кръвна захар в здравия организъм. Бъбрекът има важно място в този процес, защото връща обратно в организма захарта от филтрираната урина. При хората с диабет се случва нещо различно – те имат по-висока захар в кръвта, организмът им произвежда повече. При тях обаче през бъбрека се усвоява повече захар, отколкото при здравите хора. Вместо да се отърват от излишната захар чрез урината, при диабетиците тя се връща обратно в организма и така се поддържа високо ниво. 

Реклама

На базата на тези познания са разработени нова група медикаменти, които пречат на бъбрека да връща обратно глюкозата – SGLT2 инхибитори (потискат действието на натриево-глюкозния котранспортер). Блокирането му пречи тя да се връща обратно в кръвта, изхвърля се чрез урината и нивата й в кръвта се понижават. Така лекарството постига дори още по-голям ефект – чрез изхвърляне на захарта с урината губим и калории, отслабваме. Със загубата на течности пък се намалява кръвното. Това лекарство може да се дава на пациентите, без значение дали панкреасът при него е изчерпан и не може да отделя достатъчно инсулин. Тъй като механизъм на действие е съвсем различен, подчертава проф. Танкова. 

Има голям списък с нови медикаменти в развитие, които действат на този принцип, но само едно от големите проучвания е приключило. Става дума за EMPA-REG – то е за медикамента емпаглифлозин, който вече е регистриран в България. Очаква се от 2016 г. да влезе в реимбурсната листа и да бъде безплатен за нуждаещите се пациенти.

Резултатите от мащабно проучване за неговата ефективност и безопасност, публикувани в New England Journal of Medicine, са впечатляващи. Участвали са 7020 пациенти от 42 страни със захарен диабет. Пациентите в проучването били разделени на три групи и към своите обичайни грижи за диабет те получили пласебо (безвредна, неактивна субстанция), лекарството емпаглифлозин 10 мг или емпаглифлозин 25 мг. Проучването продължило средно 3 г. или до набирането на поне 691 събития като смърт, инсулт или инфаркт. Повечето пациенти поддържали добро кръвно налягане и сравнително добър контрол на кръвна захар и холестерол.

В първите 12 седмици, когато терапията на наблюдаваните не е била променяна, изпъква предимството на новото лекарство пред пласебото. От 12-а седмица лекарите са имали право да променят терапията на хората така, че да постигнат добър контрол на здравните си показатели. Към края на периода разликата в гликирания хемоглобин е била съвсем малка. Разликата при сърдечносъдовия риск обаче е значима, и то още от третия месец. При сърдечно-съдовата смърт рискът пада с 38% и от 2-3-тата седмица. Нямаме друго проучване, което да е показало, че медикамент може да намали смъртността при диабетиците, изтъква проф. Танкова Смъртността поради всякаква причина намаляла с 32%. Намалели са и хоспитализациите поради сърдечна недостатъчност – с 35%.

Единственият страничен ефект на лекарството е, че поради увеличеното изхвърляне на повече захар с урината, нарастват и гъбичните инфекции на половите органи и отделителната система.

Реклама

Exit mobile version