Реклама
Начало Новини Ново генетично изследване у нас за рак на гърдата и дебелото черво

Ново генетично изследване у нас за рак на гърдата и дебелото черво

0
д-р Мариела Василева
Реклама

В Александровска вече се предлага персонализирано генетично изследване за онкологични заболявания, съобщават от лечебното заведение. То е подходящо за хора с хистологично доказан карцином на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Ракът всъщност обединява над 100 генетични заболявания. Цялата генетична информация се съдържа в молекула, наречена ДНК. Подредбата на нуклеотидите в ДНК-молекулата се нарича геном. Туморите възникват поради мутации (дефекти) в генома, които или променят белтъчната структура, функция. Друга причина е, че засягат механизмите, които регулират активността на гените. Установено е, че мутациите оказват влияние както върху риска за развитие на рак, така и върху преживяемостта на пациента и отговора към дадено лечение.

Мутациите, които могат да бъдат наследствени, се откриват чрез персонализиран ДНК анализ, достъпен вече и в УМБАЛ „Александровска”. Материалите (парафиново блокче с туморната тъкан или венозна кръв) се изпращат в сертифицирана немска лаборатория. Там се определя структурата на ДНК (секвениране) и последващ биоинформатичен анализ. До 45-я ден от взимането на пробите данните се представят в изчерпателен доклад. Той е изготвен от екип лекари, молекулярни биолози, генетици, биоинформатици и статистици. Изследването дава възможност за прецизна диагностика. Може да се приложи най-съвременната терапия с използване на най-подходящите и ниско токсични лекарства за всеки конкретен случай.

Персонализираното генетично изследване, което се предлага в УМБАЛ „Александровска” е подходящо за хора с хистологично доказан карцином на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. За разлика от съществуващи тестове, които проверяват само ограничен брой гени, обикновено не повече от 300, персонализираното генетично изследване покрива цялата кодираща част на генома. Това са 22 000 гена и повече от 200 000 възможни мутации. За съжаление у нас то не се поема от Здравната каса и се заплаща изцяло от пациента. Координатор на изследването в УМБАЛ „Александровска” е д-р Мариела Василева, genome@abv.bg.

Реклама

Ето и още интересни данни за ролята на генетиката при определяне на вида карцином на гърдата. Най-мащабното до момента генетично изследване на проби от тумори на млечната жлеза установи, че заболяването, което сега медицината нарича рак на гърдата, всъщност представлява 10 различни заболявания. Откритието е на учени от Кеймбридж, съобщава Би Би Си. Екипът, ръководен от проф. Карлос Салдас, сравнява рака на гърдата с картата на света. Според учените използваните сега в болниците тестове са твърде общи и разделят рака на няколко варианта подобно на отделните континенти. Новото проучване ще даде на картата повече детайли и на нея, образно казано, ще започнат да се очертават различните страни.

Реклама

Exit mobile version