Реклама
Начало Новини Нови методи дават 10 г. живот след операция на аневризма

Нови методи дават 10 г. живот след операция на аневризма

0
операция на аневризма
Реклама

Ако мъж роднина в семейството има установена аневризма, рискът за преките роднини е три пъти по-висок, отколкото ако нямате такива близки. Това обясни при гостуването си в София австрийският професор Томас Холценбайн, началник на Клиниката по съдова хирургия в Университетската болница в Залцбург. Аневризмата съвсем не е толкова рядък проблем – тя засяга около 1% от мъжете над 70 г., дори те да нямат оплаквания или симптоми. 

За съжаление здравните системи по света много рядко предлагат профилактично изследване. Вероятно защото е скъпо, а няма гаранция, че ще хване навреме проблема. Скандинавските страни са едни от малкото, където на хората след 70 г. се предлага профилактично ехографско изследване.

Аневризмата се лекува, ако се хване преди да се спука

Открие ли се навреме, преди да се стигне до тежка руптура (спукване) на аневризмата, съвременната медицина е в състояние да помогне дори при много тежки случаи. Става дума за рядка патология, която обаче не е изключение, пояснява д-р Стефан Стефанов, началник на Отделението по съдове хирургия в Сити Клиник. Всяка година поне 10 пациенти с тежки промени на аортата попадат в нашата болница. Поне още толкова остават без диагноза. Ако обаче те не получат необходимото специализирано лечение, загиват.

Реклама

Водени от тази цел – да помагат на повече пациенти с различни аневризми на аортата, в Сити Клиник създават Аортен център. В него всички тежки заболявания се лекуват по най-съвременен метод – както хирургично, така и ендоваскуларно. Инвазивните кардиолози извършват съвместно със съдовите хирурзи ендоваскуларни интервенции.

Новите методи – хибридни и ендоваскуларни при аневризма само на коремната аорта, са най-щадящите и меки като метод. Дават много добър резултат в рамките на 10 г. след операцията, посочва д-р Стефанов. Локализацията с обхващане и на двете части на аортата е огромно предизвикателство за всяка водеща съдова хирургия. Обикновено заболяването се проявява след 60-годишна възраст.

Спасена жена на 62 г. с огромна аневризма

Проф. Холценбайн помогна за две изключително сложни операции при последното си гостуване в София по покана на д-р Стефанов. Едната операция бе на 62-годишна жена, която има много голяма аневризма на коремната аорта. Аневризмата била с изявено S-образно изкривяване на надстоящата аорта. Притискала всички органи в коремната кухина и довела до промени в прешлените. Имало голям риск от спукване на аневризмата и фатален край.

„Аневризмата беше огромна – с размери 15 см в диаметър. Класическата хирургия не можеше да се приложи, ендоваскуларният подход също нямаше да се получи или щеше да е твърде труден,- поясни проф. Холценбайн. – Втората беше каротидна операция – показах на българските си колеги как да стане с локална анестезия. Пациентите не са много възрастни, имали са проблем от младини.“ И двете операции преминали успешно. При първата на пациентката е имплантирана съдова протеза и жената се възстановява нормално.

Някои съдови заболявания са много сложни и редки

Клиниката, в която работи проф. Холценбайн, е най-голямата по рода си в Австрия. Годишно там се провеждат голям обем сложни съдови операции – около 2000. „Някои състояния се срещат много рядко в практиката, а аз имам професионалния шанс да се сблъсквам с тях по-често. Става дума за много сложни и редки заболявания, част от които са генетични, а други обусловени от възрастта. От 2004 г. идвам редовно в България, за да оперирам. Бил съм и във Варна, и в Плевен“, разказва австрийският професор.

Голямата специфика на този вид интервенции ще наложи необходимостта от по-тясна специализация сред хирурзите по думите му. Те няма да оперират само в една страна, а ще обикалят дори по света. Хирургията категорично се променя през последните десетилетия, като все повече се използват миниинвазивни техники, които са с по-малка кръвозагуба и водят до по-бързо възстановяване.

Реклама

Exit mobile version