Реклама
Начало Новини Нова имунотерапия „изключва“ множествената склероза

Нова имунотерапия „изключва“ множествената склероза

0
множествена склероза
Реклама

От Университета на Бристол съобщават за важен пробив в битката срещу множествената склероза – учените казват, че са открили как да „изключат“ автоимунното заболяване. Екип от специалисти открил как клетките се превръщат от агресивни към собствения организъм в такива, които предпазват от болестта, преди имунната система да унищожи свои тъкани по погрешка.

Сега надеждите са свързани с това, че откритието ще доведе до разработване на антиген-специфична имунотерапия, която ще помогне на много пациенти с множествена склероза. Болестта засяга предимно млади хора. Разрушават се миелиновата обвивка на нервите, което води до инвалидизация, ако не се приложи лечение.

Новата имунотерапия може да бъде адаптирана така, че да помага и на хора с диабет тип 1, болестта на Грейв и системен еритематозен лупус, смятат учените. В проучването си те успели да достигнат селективно клетките, които предизвикват автоимунното заболяване. Те успели да овладеят тяхната агресия срещу собствените тъкани и да превърнат клетките в способни да защитават организма от болестта.

Реклама

Става дума за коригиране на фрагменти от протеини, които обикновено са цел на атаката на имунната система. Промените в тях променят и имунната реакция. Този тип преобразяване е прилаган при алергиите, известен е като „десенсибилизация към алергените“. Приложението му при автоимунни заболявания е започнало с научни цели едва отскоро. При тях също има постепенно повишаване на инжектираните дози антигени.

За да анализират как работи този тип имунотерапия (десенсибилизация) учените разгледали самите имунни клетки. Видели кои гени и протеини се изключват при лечението. Открили промени в експресията на гени, които обясняват как ефективната терапия води до превръщане на агресивните клетки в защитни. Резултатът е възстановяване на толерантността към собствените тъкани, при което имунната система вече не ги напада, но остава в пълна бойна готовност да посреща инфекции.

Едно от големите предимства на новият лечебен метод е, че не е необходимо да се приемат медикаменти, които потискат имунната система. В момента той минава клинични изпитания чрез биотехнологичната компания „Апитоп“ (Apitope), която е част от Университета на Бристол. Резултатите от проучванията са публикувани в Nature Communications today.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version