Реклама
Начало Новини Нов тест при рак на гърдата помага да се избегне ненужна химиотерапия

Нов тест при рак на гърдата помага да се избегне ненужна химиотерапия

0
рак на гърдата
Реклама

Нов тест при рака на гърдата ще помогне на много жени да избегнат ненужната химиотерапия. Става дума за Oncotype DX, който се прилага при ER+/HER2 мамални карциноми. Тестът показва, каква е вероятността от рецидив на рака. За изпълнението му е нужна проба тъкан, взета по време на операцията, съобщават от компанията, разработила теста Genomic Health.

Специалистите вече провели проучване с участиено на над 400 пациентки. Учените установили, че тестът се справя успешно със своята задача дори при наличието на метастази в лимфните възли. 98% от пациентките с ниска вероятност от рецидив според резултатите от теста, не преминали през стандартната химиотерапия, но въпреки това живели през следващите 5 г. без рецидив. Такова лечение не им било нужно.

Вижте още: Шест прости правила срещу рака на гърдата

Реклама

Българките с рак на гърдата притежават две специфични генни мутации

Тестът Oncotype DX мери активността на 21 гени в туморната тъкан на пациентите. На тази основа се дават точки, които показват риска от рецидив на рака на гърдата. Този анализ е ценна помощ на онколозите, които трябва да вземат решение за по-нататъшната терапия. Резултатите от проучването са публикувани в списанието  Clinical Oncology.

Тестът е от полза дори за жени с метастазирал рак

Въпреки това високата цена на теста – около 2600 британски лири, е причина той все още да не се прилага масово дори в заможни страни като Великобритания. Националната здравна служба на Острова го препоръчва само при жени, чиито рак на гърдата още не се е разпространил. Така би могло да се спести от химиотерапия, която струва около 9000 лири на пациентка.

Британски специалисти коментират, че тестът трябва да стане достъпен за всяка пациентка, защото е показал своята ефективност в практиката дори при налични метастази. Той спестил ненужната химиотерапия при 63% от жените с рак на гърдата без метастази и на 70% от жените, при които ракът вече се бил разпространил. Лекарите обобщават, че тестът е подходящ за жени, които имат хормонално-обусловен рак, познат като „Естроген рецептор положителен HER2 отрицателен“, който се отнася за повечето пациентки с мамален карцином.

Реклама

Exit mobile version