Реклама
Начало Новини Нов метод за терапия на костни метастази при рак на простатата

Нов метод за терапия на костни метастази при рак на простатата

0
компютърна томография лечение на метастази
Реклама

Нов метод за терапия на костни метастази при пациенти с карцином на простатата стартира пилотно в УМБАЛ „Александровска”. Radium 223 е пръв по рода си лекарствен продукт за лечение на костни метастази от простатен карцином. Изотопът има не само симптоматично, но и действително терапевтично действие, водейки до редуциране на броя и обема на костните промени. Препаратът бе пилотно и успешно приложен в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска”, която единствена в страната притежава лиценз за извършване на тази дейност.

Radium 223 е първият алфа-емитиращ лекарствен продукт със силен противотуморен ефект. Чрез лечебно действие директно върху костните метастази, лекарственият продукт води до удължаване на общата преживяемост и на времето до симптоматични скелетни събития, намаляване на болката и подобряване на качеството на живот. Данните от проучванията показват, че Radium 223 има много добър профил на безопасност. Това позволява да се прилага в стационарни условия, а на пациентите да се приберат вкъщи веднага след инжектирането, без ограничения по отношение на контакти с други хора. Благодарение на иновативния механизъм на действие, Radium 223 може да предложи нов стандарт за лечение на пациенти с простатен карцином, които са развили костни метастази.

Лекарственият продукт все още не е включен в Позитивния списък на НЗОК и се заплаща изцяло от пациента. Телефонът за информация е 02/ 9230 561.

Реклама

НОВА МЕДИЦИНСКА УСЛУГА В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”

ПЕТ скенер
компютърна томография костни метастази

Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” предоставя уникална възможност за комплексно изследване, което съчетава стандартната позитронно-емисионна томография (ПЕТ) с контрастна компютърна томография (KT с контрастно усилване). Тел. за информация: 02/ 9230 561.

Началникът на Клиниката по нуклеарна медицина доц. Валерия Хаджийска обясни, че методът усилва качеството на образа, носейки пълна и комплексна диагностична информация, благодарение на допълнителните данни, получавани чрез въвеждането на интравенозния контраст. Протоколът е разработен от екипа на клиниката и вече успешно се прилага при пациенти с определени показания. Намеренията на екипа на доц. Хаджийска е до два месеца тази дейност да се въведе за всеки преминал пациент, каквато е рутинната клинична практика в европейските центрове от дълги години.

Реклама

Exit mobile version