Реклама
Начало Новини Нов метод – отпушват коронарни съдове „ретроградно“

Нов метод – отпушват коронарни съдове „ретроградно“

0
д-р Валери Гелев Токуда
Реклама

Най-новите методи, които са много по-безопасни за лечение при тежки запушвания на коронарните съдове, бяха представени от водещи чужди и наши специалисти международно кардиологично събитие в Токуда Болница София. Става дума за Европейската среща по темите на ретроградните реваскуларизации при хронични тотални коронарни оклузии, която събра световноизвестни интервенционални кардиолози от 15 различни страни.

Достъпът до мястото е през задната страна на съда

Д-р Валери Гелев, началник на отделението по кардиология, участва в демонстрацията на авангардни подходи за възстановяване на кръвообращението при напълно запушени артерии чрез т.нар. „ретрограден“ достъп. Това означава достъп до мястото през задната страна на съда. Този вид процедура е изключително сложна, но сигурността за пациента при нея е много по-висока и затова все по-широко ще навлиза у нас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Реклама

Изследват с ангиограф безвредно вече и бъбречноболни

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Уникално дълъг 1 м байпас спаси живота на мъж

Медикамент пази сърдечния мускул след ангиопластика

Уникална операция у нас – слагат саморазгъващ се стент през ръката

Методи при тотално запушване на коронарни съдове

„15-20 % от пациентите с исхемична болест на сърцето имат хронични тотални оклузии, което означава значителен брой пациенти с висок риск от последващи събития – инфаркт“, алармира д-р Гелев.

Той добави, че интервенционалните процедури отдавна се използват като възможност за лечението на тотални запушвания на коронарните съдове. Това обаче става по стандартния антеграден метод за достъп, т.е. навлизане в съда от предната му страна, успехът е около 70%. В сравнение при обичайни процедури, когато запушванията не са тотални, успехът е над 90%.

Предимства на ретроградния метод

Значимостта на ретроградния метод е голяма, тъй като тоталните оклузии засягат голям брой пациенти. Консервативното медикаментозно лечение или хирургичното – чрез байпас на запушваният има по-малка успеваемост за трайно отпушване, т.е. шансовете за повторно запушване са по-големи, категорични са специалистите по интервенционална кардиология.

„При ретроградния метод доказано се подобрява симптоматиката и се намалява значително възможността от повторни запушвания“, каза проф. проф. Джорд Сиянос от Гърция, който е и главен консултант на кардиологията в Токуда. Изводът на лекарите на базата на медицинските регистри на пациенти от Европа с тотални оклузии е, че освен всичко благоприятната прогноза за пациента се подобрява.

На срещата в Токуда участие вземат още проф. Ямане от Япония, проф. Джералд Вернер от Германия, проф. Алфредо Галаси от Университетската болница в Катаня, проф. Джорд Сиянос, д-р Александър Аврам от Франция и други.

Източник: Пресслужба на болница Токуда

Реклама

Exit mobile version