Реклама
Начало Новини Момичетата на затлъстели майки карат ранен пуберитет

Момичетата на затлъстели майки карат ранен пуберитет

0
бременна бременост
Реклама

Дъщерите на жени, които по време на бременността си са имали затлъстяване и дори гестационен диабет, обикновено карат ранен пубертет. Това става ясно от ново проучване, проведено от служители на компанията Kaiser Permanente. За целта експертите анализирали данни от 421 момичета и техните майки, съобщава научното издание Science Daily.

Участниците били проследявани в продължение на 6-8 години. Всяка година момичета идвали в клиниката. Медиците измервали тяхната височина, тегло и други параметри от физическото им развитие. Така учените установили, че при момичета, чиито майки са страдали от затлъстяване преди бременността и гестационен диабет, окосмяването в гениталната област се появявала 2,5 пъти по-често отколкото при другите им връстници.

Експертите отчели различни фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, включително етническата принадлежност, нивото на семеен доход и възрастта на майката по време на нейната първа менструация. Учените установили още, че по-ранното полово съзряване повишавало риска от различни проблеми със здравето в юношеска и зряла възраст като затлъстяване, диабет тип 2, синдром на поликистозните яйчници и дори рак.

Реклама

Exit mobile version