Реклама
Начало Новини Модерен метод спасява хрущяла на коляното при 71-годишен мъж

Модерен метод спасява хрущяла на коляното при 71-годишен мъж

0
д-р Христо Мазнейков
Реклама

Уникална операция за възстановяване на хрущяла на коляното (хондропластика) бе извършена на 71-годишен пациент, съобщават от  МБАЛ „Света София”. Ортопедите в болницата приложиха техника за автоложна колаген-ендуцирана хондрогенеза (ACIC Autologous collagen-induced chondrogenesis ). Такава манипулация досега е правена само при по-млади пациенти, не по-възрастни от 55-60 години. Увреденият хрущял причинява силни болки в коляното и пациентът страдал от доста време. 

Безкръвната операция е с 2-3 малки дупчици

Интервенцията е извършена  на 17 май  2017 г. Пациентът е Николай Милтиядов. Направена е безкръвна операция, при която през две-три малки дупчици в дясното коляно е сложена течна мембрана. Резултатът е отчетен 4 месеца по-късно. При контролния преглед д-р Христо Мазнейков, началник на клиниката по ортопедия и травматология, прави артроскопия на колянната става.

След операцията се образува 3 мм хрущял 

Установява, че в увредената зона вече има образувал се 3 милиметра хрущял. По думите на д-р Мазнейков това е изключително добър резултат. Наблюдаваният ефект от манипулацията прави истински пробив в разбиранията на ортопедите за възстановяването на хрущяла в коляното. Може да преобърне на 180 градуса хирургията на коляното. Ортопедът е убеден, че предстои много сериозна преоценка на  цялостната дейност на този вид хирургия при възрастни пациенти. “Вече не трябва да има деление на стари и млади. Дори и на 71 години, ако човек е в добро здраве и поддържа формата си, организмът е със запазени регенеративни способности”, споделя д-р Мазнеков.

Модерният метод позволил да се избегне поставянето на протеза

Реклама

След операцията пациентът е в отлично здраве, забравил е за болките в коляното. Движи крака и ходи без проблеми. Иновативният метод позволил да се избегне ендопротезирането. Възстановяването след поставяне на изкуствена става отнема седмици, но понякога е единствена възможност за връщане към активен начин на живот.

Николай Милтиядов искрено благодари на д-р Христо Мазнейков за това, че го е избрал като пациент за тази сложна интервенция. Доволен е от вниманието и грижите на целия екип в болницата. Предстои  да бъде изписан и да се прибере при близките си в родната Варна.

Реклама

Exit mobile version