Реклама
Начало Новини Махането на сливиците помага при псориазис

Махането на сливиците помага при псориазис

0
налепи по гърлото
Реклама

Псориазисът е доста често срещано заболяване и за съжаление – невинаги е лечимо. Сега учени от Университета на Колорадо твърдят, че операция за отстраняване на сливиците (тонзилектомия) може да помогне на такива пациенти.

В медицината е известно, че обострянето на псориазиса понякога е свързано със стрептококова инфекция, казано по-просто – с ангина. Така не е трудно да се предположи, че отстраняването на сливиците ще понижи активността на Т-клетките, които са част от имунната система. За основа на научната работа са подбрани документи, описващи 410 дела.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При тежък псориазис има риск от неконтролируема хипертония 
Инфекция с разпространена бактерия в основата на псориазиса
Псориазис при децата възниква и след ангина 

При 290 пациенти (71%) е установено подобрение на кожното заболяване след операцията. Освен това различни проучвания показват значително (90%) намаляване на площта на псориатичните лезии след премахване на сливиците, подобряване на отговора към лечението на псориазис и за намаляване на острите пристъпи.

Реклама

Трябва все пак да се отбележи, че изрязването на сливиците невинаги се отразява на хода на заболяването. Като вземат предвид това, медиците призовават за лечение на пациентите с резистентен псориазис, при който има епизоди на възпаление на сливиците.

Източник: jaad.org

Реклама

Exit mobile version