четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПотискането на емоциите съкращава живота

Потискането на емоциите съкращава живота

Премълчаването на чувствата е много лошо за психическото и физическото здраве. Това е стара истина. Вече има и научни доказателства, че потискането на емоциите съкращава живота. Най-новото изследване показва, че хората, които не дават външен израз на чувствата си, по-често умират млади.

Рискът от преждевременна смърт при тях е с 1/3 по-голям в сравнение с връстниците им, които редовно изразяват това, което мислят.

Повечето хора премълчават чувствата си

Проучване в САЩ от експерти в Харвардското училище за обществено здраве и университета Рочестър отчете смущаващо голяма разлика в броя на починалите без време. На всеки 100 души от породата „каквото му е на сърцето, това му е на устата“ се падали 135 от групата на премълчаващите чувствата си.

Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното

Ако това не ви изглежда достатъчно заплашително, въпреки че сте от втората група, чуйте докрай. Когато изследователите разделили по видове причините за смърт, открили, че рисковете за сърдечносъдови заболявания се увеличават с 47%, а за рак – със 70%. Само от това, че нагнетяват страхове, огорчения и обиди, вместо да изпускат парата на емоциите си навън.

Констатациите са публикувани в американския журнал за психосоматични изследвания с бележката, че последиците от „гълтането“ на емоциите са още по-сериозни, отколкото се смяташе досега.

Рискът от смърт е по-голям, ако потискаш гнева си

Учените изследвали мъже и жени, които при започването на проекта през 1996 г. са били на средна възраст 44 г. На „входа“ отговорили на въпроси, предназначени да отчетат в каква степен участниците потискат емоциите си. Фактически трябвало да определят съгласие или несъгласие по скала от едно до пет.

Ядовете за пари ни докарват 4 болести

Изявленията били подобни на „Когато съм ядосан, винаги го съобщавам“ или „Опитвам се да се владея и не занимавам другите с чувствата си“. Твърденията се свеждали в крайна сметка до тези две, но били нюансирани и поднасяни под различна форма, за да се избегне неискреност или грешна самооценка. Анкетата била повторена 12 години по-късно. За това време близо 1/8 от участниците били починали, най-много от тях – от рак, инфаркти и инсулти.

Когато изучените анализирали емоционалните им характеристики, установили, че нивата на смъртност са най-високи сред тези, които били най-склонни да потискат гнева си, и най-ниски при тези, които избухват и изхвърлят лошата емоция, преди да ги е затормозила.

Не е ясно как точно негативните чувства влияят на здравето

Изследването не обяснява как точно капсулирането на негативните чувства предизвиква преждевременна смърт. Но екипът изказва хипотезата, че тежестта на стаявания гняв кара хората да го разтоварват по самоубийствен начин – чрез повече алкохол, цигари или нездравословна храна.

Друга възможна причина е, че стресът от трупането на лошите мисли нарушава хормоналния баланс в организма. И така повишава риска от клетъчни увреждания, които провокират сърдечносъдови заболявания и рак. По-нататъшни изследвания ще търсят и други значими връзки между високите нива на емоционално потискане и смъртността. Едно предишно проучване също препоръчва да хвърляме огън и жупел, когато сме ядосани, защото по-този начин разтоварваме стреса.

Има връзка между потискането на гнева и имунната система

Учени от Валенсия установиха, че кипването увеличава притока на кръв към лявата предна част на мозъка, която е отговорна за положителните емоции и общуването. Докато дясната страна е по-свързана с неприятните мисли и чувства, а се активира от страха, тъгата, обидата. Изследвания на лондонски психолози също правят връзка между потискането на гнева и състоянието на имунната система.

Въпреки че хората се научават от много ранна възраст да скриват чувствата си, играта на живот и смърт не е загубена. Дори напълно изградени характери и личности може да бъдат повлияни да изразяват чувствата, които ги ядат отвътре. Това отнема много енергия и усилия, но не е невъзможна кауза, твърдят специалистите по душата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -