петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМазнините по корема повишават риска от рак на дебелото черво

Мазнините по корема повишават риска от рак на дебелото черво

Не е тайна, че затлъстяването е рисков фактор за появата на рака. Сега ново проучване показа, че дори само натрупването на тлъстинки около корема може да доведе до развитието на рак на дебелото черво, пише британският в. „Телеграф“. Това означава, че по-застрашени са хората, чиято фигура е тип „ябълка“.

Вече е известно, че те боледуват повече от сърдечносъдови заболявания. Учените смятат, че отстраняването на слой мазнини чрез операция може да намали риска от рак, особено за жените.

Д-р Дерек Хъфман от колеж по медицина „Алберт Айнщайн“ поставя под съмнение, че само затлъстяването е причина за заболявания. Според него ключова роля играят сборно всички навици на човека. Той и колегите му изследвали мишки, предразположени към рак. Гризачите били разделени на три групи. На мишките в първата група направили операция за премахване на излишните мазнини, а след това ги оставили да ядат каквото поискат. Във втората група направили операция, но последвали и ограничения в храната. На третата група само ограничили калориите с 60%, но без да прилагат хирургическа намеса. Наблюденията показали, че в първата група имало най-много тумори.

Учените установили, че дори дебелите мишки, на които била отстранена по оперативен начин висцералната (около корема) мастна тъкан, имали по-малко тумори. Въпреки това обаче не успели да изяснят докрай механизма как точно тлъстинките около талията спомагат за възникване на онкологичния процес.

Свързани теми:

Шуслерови соли при затлъстяване и диабет

Пълничките живеели по-дълго и с по-малко стрес

Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански

Създадоха ваксина срещу трупане на килограми

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -