петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДобавки с желязо увеличават теглото на плода, но не пазят от ранно...

Добавки с желязо увеличават теглото на плода, но не пазят от ранно раждане

Приемането на желязо по време на бременността води до по-голямо тегло на бебето, но не пази от преждевременно раждане, предаде Би Би Си. Изводът е особено важен за жените в страните с ниски доходи, където има голям риск бъдещите майки да страдат от недостиг на този микроелемент.

Ежедневното приемане на хранителни добавки, богати на желязо, може да намали риска от анемия за бременните и вероятността да родят дете с ниско тегло. Изводите са направени след анализ на данни за 2 милиона жени.

Дори малки количества от микроелемента намаляват риска за тях от анемия с 12% и вероятността да родят бебе с ниско тегло с 3%. Авторите на изследването анализирили резултатите от над 90 проучвания с бременни в няколко страни, включително Китай и Танзания.

Оказало се, че след всяко ежедневно приемане на богати на желязо хранителни добавки с тегло между 10 и 66 милиграма рискът от анемия и вероятността да се роди дете с ниско тегло значително намаляват. Теглото при раждането се увеличавало с 15 грама при всеки 10 милиграма желязо, приемани ежедневно от бременната. Учените обаче не открили намаляване на риска от преждевременно раждане в резултат на приемането на желязо.

Предишни проучвания заключиха, че за бременните, засегнати от анемия, рискът от преждевременно раждане вероятно е по-голям. Недостигът на желязо в организма е най-често срещаната причина за анемия по време на бременност в страните с ниски и средни доходи, като е засегнал около 32 милиона бременни през 2011 г. Световната здравна организация препоръчва бременните ежедневно да приемат 60 милиграма желязо главно чрез храната. Резултатите от изследването са публикувани в British Medical Journal.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -