сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДецата не са мързеливи, просто... пестят енергия за растежа

Децата не са мързеливи, просто… пестят енергия за растежа

Обвинявате детето си, че е мързеливо? Недейте! Британски учени съветват обясниха, че
децата просто съхраняват енергията си, която им е нужна за растежа, пише в. „Дейли мейл“. Eкипът на Брад Меткалф от университета в Ексетър изследвал 300 британски деца на възраст от 5 до 15 години. Специалистите събрали информация и чрез уреди за движение, които били прикрепени към талията на момчетата и момичетата веднъж годишно.

Проучването установило, че физическата активност на децата значително спада към 9-ата им година, като тя е по-силно изразена при момичетата, започващи да навлизат в пубертета. Децата избягвали физическите упражнения както в училище, така и вкъщи. Същото важи и в дните, когато не ходели на училище и би трябвало да имат повече енергия. „Децата в пубертета са по-малко активни не защото са мързеливи, а защото съхраняват енергията си за растеж и за натрупване на мускулна маса, твърди Брад Меткалф. В случая при момичетата „спестената енергия“ им е нужна и за да се подготвят телата им за бъдещи
бременности.“

Откритието на британските специалисти обяснява защо много често пропадат опитите да бъде повишена физическата активност на децата. Техният привиден „мързел“ е по-скоро с еволюционни корени, отколкото с психологически. От хилядолетия биологичният часовник на човека действа така, че да се съхрани повече енергия по време на пубертета и за възпроизводството на индивида, пише вестникът.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -