петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДевет мита за стреса

Девет мита за стреса

Едва ли има човек, който да не е попадал в стресова ситуация. За стреса и особено за хроничния се говори много, много хора свързват умората, главоболието и неразроположенията си именно с него. Въпреки това за стреса съществуват редица митове, пише немският сайт „Нетдоктор“.

Заблуда №1: Стресът е характерен за съвременното общество

Пулсът се ускорява, кръвното скача, мускулите се напрягат. При стрес тялото отделя големи количества от хормона адреналин и кортизол. Тялото се готви за бягство или отбрана. Това е прастар механизъм за оцеляване. Така че темата стрес не е откритие на съвремието ни.

Заблуда №2: Хората издържат на все по-малко натоварвания

Стресът е трайна тема в трудовия свят. Условията на работа непрекъснато се подобряват – по-ергономични мебели, по-гъвкава организация на пространствата и работното време. Специалистите по хигиена на труда наистина установяват, че работещите днес са подложени на все повече стрес. В основата му често са страхът от уволнение, от изискването постоянно да са на линия заради мобилните комуникации.

Заблуда №3: От стрес се отслабва

Често чуваме, че когато някой е напрегнат, изобщо не му е до ядене. Всъщност стресът има точно противоположния ефект – хормонът кортизол променя обмяната на веществата и води до повишено отлагане на мазнини, преди всичко около корема и талията, което е най-вредно за здравето. В стресови ситуации хората обикновено се хранят с повече мазно и сладко, което води до допълнителни килограми.

Заблуда №4 Стресът винаги е вреден

Стресът подготвя организма за някакво предизвикателство. При злополука тази реакция повишава шансовете за оцеляване – кръвното не пада, подобрява се способността на кръвта да се съсирва. Хроничният стрес обаче не води до нищо хубаво – човек рискува високо кръвно, диабет, тинитус или депресия. След напрежението задължително трябва да има отпускане, иначе хормоните адреналин и кортизол продължават да циркулират в кръвта.

Заблуда №5: Стресът влияе еднакво на мъжете и жените

Организмът и на двата пола реагира принципно еднакво на напрежението. Последиците обаче са различни. При мъжете по-често се стига до сърдечно-съдови заболявания поради стрес, а при жените по-уязвима е психиката. Това може да е свързано с факта, че те принципно повече се вълнуват от проблеми, свързани със здравето, разкрива проучване на университета в Мичигън.

Заблуда №6: По-възрастните са по-податливи на стреса

При хората в напреднала възраст стресът по-бързо води до последици на физическо ниво, тъй като те не са така издръжливи като младите. Въпреки това през последните години броят на психичните заболявания в групата на 20-35-годишните се е увеличил най-драматично. Пикът е при 40-44-годишните.

Заблуда №7: Стресът възниква поради многото работа

Правилно е, че стресът често възниква в работна среда. Но не самото натоварване само по себе си е решаващо, установиха учени от университета в Хелзинки. По-скоро негативни взаимоотношения и емоции на работното място имат значение за натрупването на стреса. Под натиск се чувстват хората, които имат малко контрол върху резултата от работата си, не получават признание за свършеното, а шансовете за издигане са нищожни.

Заблуда №8: Срещу стреса помага само релакс

Стресираният човек често дълго време не може да се успокои и отпусне. Високото ниво на кортизола предизвиква агресии и прави човека неспокоен. Тези последици не може да се отстранят само с медитация. Повече помага движението – с леко натоварване или просто разходка. Ако човекът не може да се отърве от натрапчивите мисли, значи нивото на стреса при него остава константа. Разговори с близки или приятели, или игри свалят напрежението.

Заблуда №9: Най-силен е стресът след житейски кризи

Злополука, тежка раздяла с дългогодишен партньор, смърт на близък – стресът, който предизвикват тези удари на съдбата, често е ограничен във времето. Много по-вредно за здравето са всекидневните натоварвания, които продължават години наред и по този начин превръщат стреса в хроничен. Възможно „компенсация“ е, ако всекидневно се концентрираме върху приятни и разтоварващи събития и мисли.

Свързани теми:

Имунната система действа по необичаен начин при стрес

Високи изисквания в работата разболяват сърцето

Как да преборим стреса на път за работа

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -