четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГенна терапия удължава живота с 35 г.

Генна терапия удължава живота с 35 г.

Учени от Центъра по биотехнологии и генни терапии в университета на Барселона успяха да създадат уникална методика, с чиято помощ може да се продължи човешкия живот с 30-35 г., съобщава сайтът на „Дойчланд радио“. Технологията е безвредна и е изпробвана върху опитни мишки.

В експеримента били разделени на две групи, и в двете се постигнало подмладяване. В едната генната терапия била приложена на възраст 1 г. и средната продължителност на живота на мишките била удължена с 24%, а в другата – на възраст 2 г. и се постигнало удължаване с 13%. Резултатите доказват възможността за прилагането на генните терапии за постигане на дълголетие при хората, убедени са учените.

Те позволяват съществено да се отложат възрастови заболявания като остеопороза и поява на възрастова резистентност към инсулина. Съотнесени към хората тези резултати означават – прилагане на терапията при 30-годишни дарява още 15 г., а при 60-годишни – 8 г.

В основата на терапията е внедряването на определен вирус в ДНК, който удължава теломерите. Това са части от хромозомите, които са пряко свързани с хода на биологичния часовник в организма и в крайна сметка – със стареенето. Вирусът удължава теломерите, при което обновяването на организма на молекулярно ниво се осъществява по-интензивно. Механизмите на стареенето се забавят.

Този процес обаче не може да продължава безкрайно, а само дотогава, докато теломерите не загубят окончателно способността си да изпълняват непосредствено своите функции. Временният запас, който позволява те да бъдат направлявани, е от 30-35 г. за един човешки живот. Именно това са годините, с които може да бъде удължена продължителността му, смятат генетиците. Това, което впечатлява, е, че удължаването на живота не става само със старчески период, а се разпределя равномерно върху всички етапи, включително младостта и зрялата възраст.

Преди също са правени подобни опити с генна терапия и дори били постигнати по-добри успехи. Често обаче се появявал рак, обяснява Мария Бласко, един от експертите в екипа. В новия експеримент сега обаче не възникнали тумори. Обяснението е, че не са третирани ембриони на мишки, а вече поизраснали животни. Не е ясно как точно функционира защитата от рак при по-възрастните екземпляри. Учените приложили освен това безопасни „ракетоносители“ за гените – аденоасоциирани вируси. Те доставят гените в клетката, без да се вграждат информацията си в ДНК на клетката. Тъй като основният носител на генетичната информация не се променя, не се увеличава и риска от рак, казва Бласко.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -