четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаРекордно малко бебета родени през 2013 г. от 40 г. насам

Рекордно малко бебета родени през 2013 г. от 40 г. насам

През 2013 г. са се родили рекордно малко бебета за последните 30-40 г. Това съобщи на старта на кампанията „Първите 1000 дни и след това“ д-р Румен Велев, и.д. директор на Втора АГ болница „Шейново“ и добави: „Българката престана да ражда, вече не планира своята бременност или изчаква до по-късна възраст. Причините са много – някои са икономически, други медицински или демографски.

Трябва обаче да се има предвид, че късната възраст може да повлияе негативно върху здравето на майката и протичането на самата бременност. Тя рискува заболявания на сърдечносъдовата система, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, може да се сдобие с наднормено тегло. Нейните здравословни проблеми се отразяват и върху здравето на детето.“

От друга страна има доста семейства, които имат проблем със зачеването на бебе. Това са около 300 000 двойки в цялата страна. Връщането на фонда за инвитро към Министерството на здравеопазването е по-добре за тези, които разчитат така да финансират процедурите си, коментира д-р Велев.
Начинът на хранене не само на жената, но и на мъжа, оказват голямо влияние върху шансовете на една двойка да зачене и роди здраво бебе, каза от своя страна д-р Георги Стаменов от болница „Надежда“. Той съветва поне два месеца преди желаната бременност двамата партньори да не  прекаляват с въглехидрати и мазнини, да се ограничат вредните продукти, за които всички знаем.
Непълноценното хранене с бързи закуски се отразява и на двамата – при мъжете може да се влоши спермограмата, а при жените – качеството на основни показатели, свързани с предстоящата бременност.

При затлъстели жени се откриват възпалителни реакции в матката и мастно натрупване в самата яйцеклетка. Получават се лоши ембриони, колкото и добре да е направена процедурата за естествена репродукция, каза д-р Стаменов. Веднъж захванали се в матката, те не образуват добра плацента. Това се свързва с повишено кръвно, изоставане в растежа на плода и други усложнения.
Най-добре е балансираното хранене да не обхваща само няколко месеца, а да промени в генерален план живота на жената. „Когато питам двойките защо не се получават нещата с децата, хората често ми споделят, че са под силен стрес, постоянно пътуват. Но когато стигнем до режима им на хранене, се оказва, че ядат най-вредните неща. В болница „Надежда“ ще създадем кабинет по правилно хранене, където ще консултираме кандидат родителите“, разказа специалистът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -