четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХраните, които разболяват мъжа

Храните, които разболяват мъжа

Храненето е от особена важност за мъжкото здраве. Редица проучвания категорично сочат, че има продукти, които могат да разболеят силния пол и затова трябва да се избягват. Изводите са на учени от училището по обществено здраве към Харвард, цитирани от руския сайт „Медикфорум“. За съжаление, някои от тези храни са възприемани като предпочитани и вкусни именно от мъжете. Като основен враг лекарите сочат печеното месо.

В коричката му се съдържат канцерогенни вещества, които провокират възникването на онкологични и сърдечносъдови заболявания. Освен това червеното месо повишава нивото на лошия холестерол в организма.

На второ място в черния списък е яйцето. В него има около 200 мг холестерин. 60% от съдържанието му са мазнини, като една трета от тях са наситени. Въпреки че напоследък учените заеха по-мека позиция спрямо яйцето и позволяват ограничена консумация дори на хора с повишен холестерол, с него трябва да се внимава. Иначе заплахата от атеросклероза е напълно реална. По-неприятното за силния пол е, че това заболяване често се свързва и с еректилна дисфункция.

Колбасите (преработено месо) и топеното сирене също трябва да присъстват по-скоро по изключение в менюто на мъжете, които държат на здравето си. Те съдържат канцерогенни вещества и нитрозамини. Нитрозамините влияят негативно на образуването на спермата и на нивото на мъжките хормони в кръвна. Възможно е така да се стигне до безплодие. Нитрозамините освен това са обвинявани и за старческото слабоумие.

Честата употреба на колбаси увеличава рискаот развитие на заболявания на сърдечносъдовата система и захарен диабет. До този извод учените от Харвард стигнали, след като обобщили данните от над 1600 изследвания по темата за влиянието на преработеното (варено или пушено с добавка на консерванти) е непреработеното (сурово червено без пилешко) месо върху човешкото здраве. Всеки 50 г готови месни продукти дневно (равно на един малък кренвирш) увеличават с 42% риска от сърдечни заболявания и с 19% – от диабет.

Списъкът на неблагоприятните за мъжкото здраве продукти не свършва дотук. Захарта също трябва да бъде изключена от дневното меню, защото от нея силният пол дебелее по-бързо, отколкото от мазнините. От една молекула захар в организма се получават две молекули мазнини. Това е резултат от усвояването на голямото количество глюкоза.

С какво да се заменят вредните продукти:

Вместо печено месо – тлъста морска риба. Тя съдържа омега-3 ненаситени мастни киселини, които извеждат лошия холестерол от организма и пазят от рак.

Вместо яйца – овесени ядки. Грубите влакна в тях помагат да се снижи лошия холестерол, като го извежда от организма. Защитават кръвоносните съдове.

Вместо колбаси – морски дарове и гъби. Морските дарове са богати на цинк, който е важен за сперматозоидите. Той увеличава не само количеството, но и качеството им. В гъбите пък има всички витамини от групата В. Те са важни за нервната система и имунитета.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -