Звезди пеят днес на концерт срещу рака на маточната шийка

PRINT

Днес министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще участва в благотворителния концерт „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“. Събитието се провежда под патронажа на Председателя на 41-то Народно събрание –Цецка Цачева. Организатори са Комисията по здравеопазване на 41-то Народно събрание, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Столична община.

Партньори на събитието са съсловни и пациентски организации, представители на неправителствения и частния сектор. Концертът „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“ ще се проведе от 18 часа в зала 1 на НДК. В него ще участват Графа, Били Хлапето и Михаела Филева, Любо, Орлин, Део, Лео, Поли Генова, ОГИ 23, Мариана Попова, Печенката, Дивна и Рафи.

Концертът „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“ се провежда в рамките на кампанията по отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. България се включва в инициативата за шести пореден път. През настоящата година фокусът е поставен върху повишаване информираността на обществото и по-конкретно – на родителите на 12-годишните момичета. Това произтича от факта, че ваксинацията е доброволна и зависи от преценката на родителите.

През 2012 г. Министерският съвет прие  Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, с което  България стана 24-та държава в Европа, която осигурява публични средства за първична профилактика на рака на маточната шийка за 12-годишните момичета. Основните дейности на Програмата са насочени към провеждане на широка информационна кампания за значимостта на рака на маточната шийка и възможностите за първична профилактика чрез имунизация, осигуряване на безплатни ваксини за основната целева група (12-годишните), идентифициране, консултиране и обхващане с имунизация срещу HPV на подлежащите от основната целева група.

От старта на Националната програма до края на 2012 г. са имунизирани с първи прием 4 578 момичета от основната целева група (за 2012 г. подлежащите 12-годишни момичета са 32 842, което прави 13,9 % обхват). С втори прием на ваксината обхванатите момичета са 1 372.

За повишаване нивото на информираност сред целевите групи и общопрактикуващите лекаrи като изпълнители на имунизациите,  от стартирането на програмата през м. октомври 2012 г. до момента в 28-те области на страната са проведени над 600 срещи с родители, семейни лекари и други медицински специалисти. Предоставени са различни информационни материали, в т.ч. над 41 000 брошури за родители. В тях се съдържа информация за начините на заразяване с онкогенни типове човешки папилома вируси, методи за профилактика на заболяването. В рамките на информационните дейности във всички региони са разпространени над 9 000 бр. DVD с кратък филм за пубертета, сексуално предаваните инфекции като акцентът е поставен върху методите за предпазване и профилактика.

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Звезди пеят днес на концерт срещу рака на маточната шийка беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *