Зоват ни да се ваксинираме за морбили преди Европейското по футбол

PRINT
дете висока температура болно гърло

Българските граждани, които смятат да посетят Европейското първенство по футбол в Украйна да се имунизират срещу морбили, ако нямат такава ваксина. Това собщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Предупреждението ще бъде публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването. Очакванията са пикът на епидемията да бъде точно през юни, когато е масовото спортно събитие.

От началото на януари 2012 г. в Украйна са регистрирани 5100 случая на морбили. Това е най-заразната инфекциозна болест, предупреди д-р Кунчев. Известен е случай, когато болен от морбили, прегледан в кабинет на „Пирогов“, успява да заради няколко души след него, които само са миналии през същото помещение. От 10 месеца в България няма нито един случай на морбили, каза още д-р Кунчев. Това е благодарение на съвместните усилия на здравни власти и лекари.

През лятото на 2010 г. в България избухна епидемия от инфекциозното заболяване. Причината бяха големи неваксинирани групи, предимно в малцинствата. Равносметката е 24 починали деца при 25 000 преболедували. Европа може да се поучи от българския опит, заяви Марк Шпренгер, директор на Европейския център за контрол на болестите, който гостува у нас по повод Седмицата за ваксинопрофилактика. След избухването на епидемията от морбили през 2010 г. страната ни разшири мрежата си от здравни медиатори, които контактуват активно с малцинствата. Именно там са най-големите имунизационни пропуски. Оказва се, че ромите не са толкова против ваксините, колкото нямат информация как да ги получат, обясни д-р Шпренгер на Петата национална среща по ваксинопрофилактика, която се осъществява с подкрепата на „ГлаксоСмитКлайн“.

Здравните медиатори са на издръжка главно на общините. Целта им е да разясняват на хората от малцинствата как да получат основни медицински услуги. Голямото им предимство е, че владеят езика и културата на ромските общности и така успяват да контактуват успешно с хората. Здравните медиатори у нас са 109 души, които работят в 71 общини. „Те вършат част от работата на лекарите, които невинаги умеят да говорят с хората на обикновен език или пък нямат време. Хвърлят им диагноза, написан лист с епикриза, но това остава неразбираемо за повечето“, обясни д-р Кунчев.

В момента и западноевропейск страни имат проблеми с морбилито, добави той. За 2011 г. във Франция са регистрирани над 11 000 случая, като 6 души са починали. На територията на Великобритания епидемия се очаква в градовете Брайтън, Хюве и в целия Уелс. Причината навсякъде са пропуски в имунизациите, каза епидемиологът. СНИМКА:  ДАК

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Зоват ни да се ваксинираме за морбили преди Европейското по футбол беше последно модифицирана от: март 29th, 2018 Iliana Angelova
loading...