вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗоват ни да се ваксинираме за морбили преди Европейското по футбол

Зоват ни да се ваксинираме за морбили преди Европейското по футбол

Българските граждани, които смятат да посетят Европейското първенство по футбол в Украйна да се имунизират срещу морбили, ако нямат такава ваксина. Това собщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Предупреждението ще бъде публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването. Очакванията са пикът на епидемията да бъде точно през юни, когато е масовото спортно събитие.

От началото на януари 2012 г. в Украйна са регистрирани 5100 случая на морбили. Това е най-заразната инфекциозна болест, предупреди д-р Кунчев. Известен е случай, когато болен от морбили, прегледан в кабинет на „Пирогов“, успява да заради няколко души след него, които само са миналии през същото помещение. От 10 месеца в България няма нито един случай на морбили, каза още д-р Кунчев. Това е благодарение на съвместните усилия на здравни власти и лекари.

През лятото на 2010 г. в България избухна епидемия от инфекциозното заболяване. Причината бяха големи неваксинирани групи, предимно в малцинствата. Равносметката е 24 починали деца при 25 000 преболедували. Европа може да се поучи от българския опит, заяви Марк Шпренгер, директор на Европейския център за контрол на болестите, който гостува у нас по повод Седмицата за ваксинопрофилактика. След избухването на епидемията от морбили през 2010 г. страната ни разшири мрежата си от здравни медиатори, които контактуват активно с малцинствата. Именно там са най-големите имунизационни пропуски. Оказва се, че ромите не са толкова против ваксините, колкото нямат информация как да ги получат, обясни д-р Шпренгер на Петата национална среща по ваксинопрофилактика, която се осъществява с подкрепата на „ГлаксоСмитКлайн“.

Здравните медиатори са на издръжка главно на общините. Целта им е да разясняват на хората от малцинствата как да получат основни медицински услуги. Голямото им предимство е, че владеят езика и културата на ромските общности и така успяват да контактуват успешно с хората. Здравните медиатори у нас са 109 души, които работят в 71 общини. „Те вършат част от работата на лекарите, които невинаги умеят да говорят с хората на обикновен език или пък нямат време. Хвърлят им диагноза, написан лист с епикриза, но това остава неразбираемо за повечето“, обясни д-р Кунчев.

В момента и западноевропейск страни имат проблеми с морбилито, добави той. За 2011 г. във Франция са регистрирани над 11 000 случая, като 6 души са починали. На територията на Великобритания епидемия се очаква в градовете Брайтън, Хюве и в целия Уелс. Причината навсякъде са пропуски в имунизациите, каза епидемиологът. СНИМКА:  ДАК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -