Златист стафилокок тръшнал отровените деца в Банско

PRINT
цистит или кисти на яйчниците

Причината за хранителното отравяне на 38-те деца и трима техни преподаватели в Банско е стафилококова инфекция, изолирана в трима души от персонала на ресторанта, в който са се хранили учениците, съобщиха от здравното министерство. Това сочат временните резултати от микробиологичното изследване, извършвано от РЗИ-Благоевград.

Стафилококус ауреус (златист стафилокок) е изолиран в изследваните секрети от готвач, сервитьорка и управителката на ресторанта, която временно също е сервирала храната на групата. Секретите от децата са в процес на изследване.

Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на „зелено училище“ в хотел „Бъндерица“ в гр. Банско. В петък срещу събота през нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ ги транспортираха до МБАЛ Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Състоянието на децата вече е стабилно.

Според специалисти стафилококите попадат в храната чрез ръцете на персонала. Когато продуктите или готовото ястие престояват на топло по-дълго време, те се размножават в него. При децата е достатъчно и по-малко количество бактерии, за да ги разболее. Затова по-често само те развиват симптоми на хранително отравяне, докато възрастните обикновено се измъкват само с леки оплаквания.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Златист стафилокок тръшнал отровените деца в Банско беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *