четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗлатист стафилокок тръшнал отровените деца в Банско

Златист стафилокок тръшнал отровените деца в Банско

Причината за хранителното отравяне на 38-те деца и трима техни преподаватели в Банско е стафилококова инфекция, изолирана в трима души от персонала на ресторанта, в който са се хранили учениците, съобщиха от здравното министерство. Това сочат временните резултати от микробиологичното изследване, извършвано от РЗИ-Благоевград.

Стафилококус ауреус (златист стафилокок) е изолиран в изследваните секрети от готвач, сервитьорка и управителката на ресторанта, която временно също е сервирала храната на групата. Секретите от децата са в процес на изследване.

Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на „зелено училище“ в хотел „Бъндерица“ в гр. Банско. В петък срещу събота през нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ ги транспортираха до МБАЛ Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Състоянието на децата вече е стабилно.

Според специалисти стафилококите попадат в храната чрез ръцете на персонала. Когато продуктите или готовото ястие престояват на топло по-дълго време, те се размножават в него. При децата е достатъчно и по-малко количество бактерии, за да ги разболее. Затова по-често само те развиват симптоми на хранително отравяне, докато възрастните обикновено се измъкват само с леки оплаквания.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -