петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖените с по-широка талия от бедрата са заплашени от рак повече

Жените с по-широка талия от бедрата са заплашени от рак повече

Служители на Световния фонд за проучване на рака установили в проучване, че при жените с по-широка талия спрямо ширината на бедрата рискът от развитие на рак се увеличава с над една пета. Дори неголямо повишаване на съотношението с 0.1 може да повиши вероятността от развитие на рак с 21%, предупреждават учените. Най-много се качва рискът от рак на дебелото черво и рак на панкреаса, пише „Дейли мейл“, като цитира проучването.

Ето как се изчислява съотношението между талията и бедрата. Обиколката на талията се разделя на обиколката на бедрата. Затлъстяването отговаря на съотношение, по-голямо от 0,85 при жените и 0,90 при мъжете.  Учените подчертават, че поддържането на здравословно тегло е една от най-силните профилактични мерки за защита срещу рака.

Обиколката на талията е важен показател за здравето

Ако към нормалното тегло се добави и по-голяма физическа активност,  намалява риска от 13 вида рак. Това твърдят експерти от Националния институт за рака в САЩ. Например благодарение на това намалява вероятността от аденокарцином на хранопровода (с 42%), от рак на черния дроб (27%), от рак на белия дроб (26%), на бъбреците (23%), на кардиалния отдел на стомаха (22%) и на ендометриума (с 21 %).

Предишни проучвания също сочат, че обиколката на талията е важен показател, който може да предсказва дали ви заплашва сърдечносъдово заболяване. Тук се използва друга формула – гледа се съотношението на талията спрямо ръста. Тя трябва да е наполовината на височината ви. Ако спазвате тази пропорция, със сигурност ще добавите години към продължителността на живота си. Индексът на телесната маса също е показателен. Само че напоследък има все повече хора, които не са дебели като цяло, но трупат тлъстинки около корема. Това е свързано със затлъстяване на вътрешните органи – сърце, черен дроб и бъбреци. Мазнината, която ги обгръща, е по-опасна от тази, която се отлага на бедрата или корема. Затова и индексът на телесната маса сам по себе си не е достатъчен.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -