Жена, тежка 175 кг, бере душа в „Пирогов“ – затлъстяването е причина

PRINT

175-килограмовата пациентка, за чиито живот се борят лекарите в централната реанимация на „Пирогов“, страда от дихателна и сърдечна недостатъчност, съобщи д-р Георги Бързаков. Тя има много други хронични заболявания, но именно патологичното затлъстяване е виновно за критичното й състояние. 43-годишната жена, родом от Панагюрище, пътувала към Александровска болница, за да я оперират от камъни в бъбреците, когато почувствала, че й прилошава. Линейката веднага обърнала към „Пирогов“.

Болната изпитва патологичен глад, постоянно иска да яде, но в болницата й дават само храна в нормални количества. Жената получава лекарства все едно за трима души, тъй като дозираме медикаментите на килограм телесно тегло, поясни д-р Бързаков. Засега се прилагат всички реанимационни мерки без апаратното дишане. Пациентката е в съзнание, но не е разказала на лекарите как се е докарала до това състояние.

Днес трябваше да я прегледат на скенер, а тя едва се побра в тръбата на апарата, допълни д-р Бързаков. Когато трябвало да я местят или обгрижват, се събирали почти всички лекари и сестри в реанимацията, тъй като подемните механизми на леглата отказали под напора на 175 кг. Само едно от най-новите и луксозни легла в реанимацията издържало на тежестта й.

Скенерът потвърдил предположенията на лекарите – най-тежките здравословни проблеми – дихателната и сърдечната недостатъчност, са заради килограмите. Жената има освен това бъбречна недостатъчност, но диализа засега не се налага. Стомахът й също боледува от безогледното тъпчене с храна – диагнозата е панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза). Белият дроб е излекуван от пневмонията, но тъй като пациентката не може да стои изправена, всички излишни килограми тежат и пречат на дишането. Тя не може да ходи, не е в състояние да премести крака си, пояснява д-р Бързаков. Хроничните й заболявания поотделно не са животозастрашаващи, но в момента са се обострили.

Това не е първият подобен случай на патологично затлъстяване, който лекуват в „Пирогов“. Преди време имали пациент, тежък над 180 кг. Той бил свален с кран през терасата от осмия етаж на жилището му в столичния квартал „Люлин“ и докаран с „Бърза помощ“. Здравословното му състояние вече било много критично и той живял само няколко дни след настаняването му в спешния институт.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Жена, тежка 175 кг, бере душа в „Пирогов“ – затлъстяването е причина беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *