петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖена с 40 см тумор в корема мислела, че напълнява

Жена с 40 см тумор в корема мислела, че напълнява

За два огромни тумора, извадени през последните дни, съобщават от болница „Централ Хоспитал“ и от ВМА. В двата случая изходът е благоприятен.

Пенсионерка помислила тумора за коремно напълняване

Първият случай е за тумор в корема при 68-годишна жена. Той бил с размери 30 на 40 см и тежал почти 15 кг, пояснява началникът на хирургията в пловдивската болница „Централ Хоспитал“ д-р Цвятко Имирски. За изваждането на огромното образувание помогнали и лекари от отделението по урология. За съществуването на тумора се разбрало дни по-рано. Пациентката, която е от Кърджали, се оплакала от затруднено дишане в последните две седмици. Отишла на лекар, където се установило, че в корема има голям тумор. Все пак тя признала, че още преди около 10 г. усещала как коремът увеличава обема си. Тя обаче не го разтълкувала като симптом на тумор. Първата мисъл на пенсионерката обаче била, че напълнява заради годините. Обърнала се към лекар чак когато огромното образувание започнало да пречи на съседните органи. Дишала трудно.

„Направените изследвания в Пловдив потвърдиха диагнозата. С помощта на скенер се установи, че туморът е ретроперитонеален. Това означава, че той е разположен между гръбнака и коремната кухина. След като нараснал толкова, избутал всички органи и притиска големи кръвоносни съдове и уретера, заради което е поставен стент“, заяви д-р Имирски. Екипът решава да оперира и изреже тумора колкото може по-бързо. Той се оказал прораснал към матката и яйчниците. Въпреки това хирурзите го отстраняват напълно, като операцията продълила 5 часа.

Подобни случаи на големи тумори в корема се увеличават, пояснява д-р Имирски. По думите му повечето хора се притесняват да не чуят лоша вест от лекаря, след като се прегледат. Затова и отлагат консултацията. Често при по-възрастни хора проблемът се свежда да профилактиката, която липсва или е непълна. Влияе и липсата на здравна култура.

Във ВМА извадиха 50 см тумор от крака на мъж

Тумор с дължина 50 см пък бе изваден от крака на 71-годишен мъж във Военномедицинска академия, София. Операцията продължила три часа. Туморът се оказал тежък 3 килограма. Въпреки сложността на интервенцията лекарите успели да спасят крака на пациенти и да избегнат ампутацията. В нея участвали екип от Клиниката по „Ортопедия и травматология” – доц. Неделчо Цачев, д-р Никола Харисков, но също и съдов хирург – д-р Милан Цеков.

Специалистите разказаха, че туморът в бедрото е бил бързо растящ. Образувал се е в последните един-два месеца. От ВМА съобщават, че пациентът вече е в добро състояние. Изведен е от реанимация само 24 часа след операцията. Възстановяването му протича нормално.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -