петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗелена светлина подобрява състоянието при мигрена

Зелена светлина подобрява състоянието при мигрена

Един от най-неприятните симптоми на мигрената е повишената чувствителност, дори непоносимост към светлината. Зависи обаче каква е тя, уточняват американски учени от Центъра по главоболието в Норсуел. Те смятат, че светлината дори може да помогне за облекчаване на мигрена, стига да е от зеления спектър. Хипотезата им била проверена с помощта на светотерапия при 70 пациенти с това заболяване, съобщава Medicinenet.com.

Отделните цветове влияят различно на силното главоболие. Например синята светлина значително усилва пристъпа на мигрена, а зелената намалява интензивността му с около 20%.

По думите на учените около 15% от населението по света страда понякога от пристъпи на мигрена, като над 80% от хората се оплакват от повишена чувствителност към светлината, известна още като фотофобия. Болката и дискомфортът възникват заради промяната на цветовата гама на околната среда, уточняват експертите. Затова има всички основания да се предполага, че с подходящата светотерапия пациентите с мигрена може да получат бързо и ефективно облекчение.

Според д-р Гаятра Деви от Ню Йорк успехът при някои пациенти на светотерапия се дължи на ефекта върху таламуса, който е нещо като реле станция между сетивните органи в мозъка, включително на очите и кората на мозъка. Именно това е мястото, където се усилва мигрената, която се проявява с фотофобия.

Учените сега се опитват да разработят специална крушка на достъпна цена, който свети със зелена светлина с ниска интензивност. Друг вариант са слънчеви очила, които блокират другите цветове от спектъра, освен зелената светлина. Необходими са обаче допълнителни проучвания, които да подпомогнат разработването на новата терапия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -