Зелена светлина подобрява състоянието при мигрена

PRINT
болка мигрена невралгия

Един от най-неприятните симптоми на мигрената е повишената чувствителност, дори непоносимост към светлината. Зависи обаче каква е тя, уточняват американски учени от Центъра по главоболието в Норсуел. Те смятат, че светлината дори може да помогне за облекчаване на мигрена, стига да е от зеления спектър. Хипотезата им била проверена с помощта на светотерапия при 70 пациенти с това заболяване, съобщава Medicinenet.com.

Отделните цветове влияят различно на силното главоболие. Например синята светлина значително усилва пристъпа на мигрена, а зелената намалява интензивността му с около 20%.

По думите на учените около 15% от населението по света страда понякога от пристъпи на мигрена, като над 80% от хората се оплакват от повишена чувствителност към светлината, известна още като фотофобия. Болката и дискомфортът възникват заради промяната на цветовата гама на околната среда, уточняват експертите. Затова има всички основания да се предполага, че с подходящата светотерапия пациентите с мигрена може да получат бързо и ефективно облекчение.

Според д-р Гаятра Деви от Ню Йорк успехът при някои пациенти на светотерапия се дължи на ефекта върху таламуса, който е нещо като реле станция между сетивните органи в мозъка, включително на очите и кората на мозъка. Именно това е мястото, където се усилва мигрената, която се проявява с фотофобия.

Учените сега се опитват да разработят специална крушка на достъпна цена, който свети със зелена светлина с ниска интензивност. Друг вариант са слънчеви очила, които блокират другите цветове от спектъра, освен зелената светлина. Необходими са обаче допълнителни проучвания, които да подпомогнат разработването на новата терапия.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Зелена светлина подобрява състоянието при мигрена беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *