Здравните инспектори бистрят спешно мерки срещу вълната от самоубийства

PRINT
депресия

Министерството на здравеопазването разпореди на Регионалните здравни инспекции да изготвят и стартират комплекс от мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата. Мярката де предприема в отговор на зачестилите случаи в страната на самозапалване. Предвижда се също специалисти да извършват и антикризисни интервенции сред очевидци на самоубийства, при които има риск от възникване на постравматични психични последствия.

Това се посочва в писмо на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков до директорите на РЗИ.

РЗИ трябва незабавно да стартират програми, включваща превантивна и терапевтична работа на психолози и психиатри с рискови групи от хора, при които рискът е свързан с автодеструктивно поведение , както и суицидно поведение със самозапалване или по друг начин. Едно от предложенията е да се използва съдействието на компетентни специалисти в областта на психичното здраве, които да посочат модели на поведение за справяне при криза и да демотивират лицата в риск за предприемане на самоубийствен акт. Като друга възможност за превантивна помощ се посочва организирането в лечебните заведения на „отворени врати“ и консултиране в областта на психичното здраве и болести.

По този начин на гражданите ще се осигури своевременна и достъпна психологична и психиатрична помощ. Обществените съвети по психично здраве, създадени към всяка РЗИ в рамките на Политиката за психично здраве 2004-2012г., ще осъществяват координирането на цялостния процес в областта за превенция на самоубийствата и антикризисната работа с лицата, очевидци на самоубийствен акт. Въз основа на дадените насоки до 25 март 2013 г . всяка здравна инспекция трябва да предостави в МЗ своята концепция и информация за планираните действия в съответния регион.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Здравните инспектори бистрят спешно мерки срещу вълната от самоубийства беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *