четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗатоплянето през зимата е най-опасно за здравето

Затоплянето през зимата е най-опасно за здравето

Определени промени във времето през зимата са особено рискови за здравето и могат да му нанесат неприятен удар. Изводите на учените от САЩ са публикувани в International Journal of Biometeorology, пише сайтът „Лайвсайънс“. Медиците събрали и анализирали данни за смъртните случаи на територията на страната от 1975 до 2004 г., предизвикани от сърдечносъдова патология и усложнения, предизвикани от респираторни заболявания.

Те се натъкнали на една особеност – пикът на смъртните случаи бил, когато след студове започне да се затопля. По правило в тези дни се набюдавали валежи под формата на дъжд и мокър сняг, температурата се повишавал, а атмосферното налягане падало. Точно тези периоди на зимата са много опасно за здравето, отсичат експертите.

Промените във времето, които се случват по време на зимните затопляния, силно влияят върху състоянието на сърдечно-съдовата система, което води до спазми и запушване на вените. Затова рискът от сърдечни удари и инсулти в тези дни се увеличава драстично. Освен това при температура над нулата и висока влажност бактериите активно се размножават, което допринася за масовото разпространяване на острите респираторни вирусни инфекции. Най-добри за здравето според лекарите са мразовитите и слънчеви зимни дни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -