Защо лекарствата за рак понякога не действат

PRINT
рак на кожата симптоми

В лабораторията учените постигат обещаващи резултати, но когато започне прилагането на лекарствата при хора, картината е съвсем различна. В публикация в научното издание „Нейчър“ учени обясняват възможните причини. Една от тях са факторите на растежа в туморите, обяснява екипът на Тод Голуб от „Броуд институт“ в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Обяснението важи преди всичко за меланома – най-опасния кожен рак, който често е смъртоносен. Затова учените препоръчват в този случай да се опита комбинация от две терапии. Например туморите с мутация на гена BRAF съдържали протеини, които играят важна роля за растежа на клетките. Подобни мутации има и при други видове рак.

През последните години се разработват различни терапии например срещу черния кожен рак (меланом). Препаратите действат, но понякога туморът се връща след около 6 месеца. „Ние можем да вземем биопсия от пациент с такъв тумор, да третираме клетки от него с препарат, на който те реагират. Това обаче не е ефектът, който наблюдаваме в реалността при болните“, коментира в „Нейчър“ Рейвид Стросман. Причината повечето пациенти да реагират само донякъде на лекарствата била свързана с вещества, които се отделят в непосредствена близост до туморите.

Екипът изследвал над 500 субстанции, за които се смята, че туморите са резистентни. Един от „виновните“ фактори на растежа е HGF (съкратено от английското име Hepatocyte Growth Factor). Учените анализирали 34 тъканни проби от пациенти и установили, че при тези с високи стойности на HGF туморите не се били свили така, както при пациенти с ниски стойности на HGF. Факторът на растежа отключвал верига от реакции, които водели до нарастване на тумора.

За такива случаи бил разработена терапия. Тя обаче е тествана само частично и не е прилагана досега при болни с рак на кожата. Комбинирана терапия с повече медикаменти е възможно решение в бъдеще, обобщават учените.

Свързани теми: Нови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво

Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак

Вирус „стопаджия“ пътува в кръвта, убива рака

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Защо лекарствата за рак понякога не действат беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *